Készült: 2020.07.07.22:07:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

91. ülésnap (2015.06.29.), 338. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:41


Felszólalások:  Előző  338  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm szépen. Igazán nagyon röviden szeretnék hozzászólni, mert úgy látom, hogy Gúr Nándor igyekezett konstruktív lenni, én is megpróbálom konstruktívan elmondani, hogy mi miért gondoljuk azt, hogy jó, amit beterjesztettünk.

Tisztelt Képviselő Úr! Egyszerre kérnek számon rajtunk két különböző dolgot, de ez a két dolog egymással ellentétes. Egyrészt önök, szocialisták azt kérik ‑ meg baloldali újságírók is ‑, hogy a közmunkából lehetőleg minél többen térjenek vissza a valódi munka világába, és ne közmunkásként, hanem valódi munkásként tudjanak elhelyezkedni. Másrészt azt is kérik egyébként, mint ahogy most hozzászólásában kérte, hogy a közmunkásoknak fizessünk ugyanannyi bért, mint amennyit a valódi munka világában kapnának.

(22.10)

Tisztelt Képviselő Úr! Javaslom, ezt gondolja végig, itt van némi ellentmondás, ugyanis, ha közmunkásként pontosan ugyanolyan juttatásokat, pontosan ugyanolyan minimálbért fizetnénk, akkor ebben az esetben nem lenne a közmunkából visszatérés egyébként a valódi munka világába. Ez a rendszer egyébként így működik, az a célunk nekünk is, képviselő úr, hogy minél többen, lehetőleg ne közmunkásként, hanem a valódi munka világában, vállalkozóként, munkavállalóként tudjanak elhelyezkedni. De ez két dolog, ha nincs ösztönző, nem fognak visszalépni ebbe a világba. Ez a rendszer egyébként így van kitalálva.

Azt is nagyon fontosnak tartjuk, hogy abban az esetben, ha közmunkásként 10-15 év kihagyás után, 10-15 év munkanélküliség után megtanulják ezek az emberek, Kőbányán is tudunk erről számos példát mondani, hogy mindennap fel kell kelni, be kell menni a munkahelyre, akkor ebben az esetben a munkaerőpiacon is könnyebben tudnak elhelyezkedni, különösen akkor egyébként, ha megvan az az erőteljes anyagi ösztönzés, ha a valódi munka világában helyezkednek el, akkor pedig többet fognak keresni.

Hogy mi disszonáns gázszerelőként, mi nem, akkor erre én is hadd mondjak képviselő úrnak egy szemléletes példát: hát, elég disszonáns volt az is, hogy mondjuk, a baloldali értékeket, elméletben baloldali értékeket képviselő pártnak, mondjuk, Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnöke, ahol egyébként itt is lehetne egy jó nagy összeget mondani, hogy évente mekkora osztalékot vett fel… ‑ de ez szerintem nem tartozik a közmunkásokról szóló vitába igazán.

Még egyszer aláhúzom: szerintem az a lényeg, hogy mindenkinek lehetőleg, aki dolgozni akar, tudjunk munkát adni, és megmaradjon az az ösztönzés, hogy érdemes legyen neki a közmunka világából ezt követően visszatérni a valódi munka világába. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  338  Következő    Ülésnap adatai