Készült: 2020.07.16.03:41:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

83. ülésnap (2015.06.10.), 68. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Úgy látom, hogy LMP-s képviselőtársammal más országban élünk. Tehát azt mondani, hogy a gazdasági okokat nem kezeltük, tisztelt képviselő úr, ön nem ebben az országban él.

Évente 2010-ig nagyjából átlagosan az elmúlt nyolc évben 4 százalékot nőtt a magyar államadósság mértéke. Azért, hogy mondjuk, ne legyen különösen baj a forinttal, a jegybanki alapkamat az egekben volt, még a kormányváltás után is 7 százalék felett volt. Mivel 7 százalék felett volt a jegybanki alapkamat, ezért nem működött a hitelezés. Hogy a hitelezés mégiscsak működjön, az MSZP-SZDSZ-kormány mit csinált? Azt mondta, hogy jó-jó, forintban nem lehet felvenni a hiteleket, éppen ezért megnyitjuk a devizahiteles lehetőséget. Mindenki adósodott el devizában. Ez volt a helyzet, amiből valahogy, képviselő úr, ki kellett törni. Semmi más nem történt az elmúlt időszakban, pontosan a gazdasági problémákat kezeltük.

Képviselő úr, azt mondani, hogy a gazdaság évről évre egyre rosszabb helyzetben van… ‑ nézzen már szét az országban, nézze meg, hogy mi történik, milyen a gazdasági növekedés, hogyan változik a kiskereskedelmi forgalom, mennyi lesz a költségvetési hiány, hogyan fognak értékelni minket a nemzetközi hitelminősítők. Ha azt mondja, hogy ebből, hogy most a gazdaság kezd felszálló pályára állni, még az emberek nem érzékelnek túl sok mindent, ebben kétségkívül van igaza, de ez folyamatosan egyre inkább változni fog. Jelzem, hogy a következő évi költségvetés, ami előttünk van, az is jelentős béremeléseket is tartalmaz.

Fogunk menni, képviselő úr, előre. Ahhoz, hogy mondjuk, ezeket a gondokat kezelni lehessen, egyébként a költségvetést rendbe kellett tenni, és ez megtörtént.

Most van itt az ideje egyébként ennek a csődvédelmi lépésnek, hiszen a forintosítást is meg kellett tenni, és ha például a forintosítással csak három hónapot késtünk volna, akkor ebben az országban elszabadult volna a pokol. Úgyhogy legalább azt, hogy a forintosítást időben sikerült megtenni, amikor ennek a jogi és kamatfeltételei megvoltak, ennyi dicséretet, azt hiszem, a kormány mindenképpen megérdemelne. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai