Készült: 2020.07.11.23:46:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

83. ülésnap (2015.06.10.), 54-56. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:24


Felszólalások:  Előző  54 - 56  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Kell ahhoz némi bátorság, hogy a devizahiteles-problémakört épp a kormány nyakába varrják, a mostani kormányzó pártok nyakába. De Sallai R. Benedeknek megbocsátjuk, mert ő most került a parlamentbe.

2010-ben ez egy óriási probléma volt. És azt mondani, hogy mostanáig nem tettünk semmit, hát nem tudom, akkor ön nem követte figyelemmel, hogy mi történt. Mi történt? Gyakorlatilag az előző kormányzati ciklusunk szinte végig erre ment rá. Megteremtettük először a jogi feltételeit, hogy lehessen rendezni, Kúria-döntés született, az Európai Unió Bírósága foglalkozott vele.

És az a helyzet, itt elmondanám Z. Kárpát Dánielnek, hogy persze, ellenzékből lehet olyanokat mondani, hogy a felvételi árfolyamon kellene elszámolni egyébként a hiteleket, csak sajnos van egy bírósági döntés, amely azt mondja, hogy az árfolyamkockázat a hitelfelvevőt terheli. Innentől kezdve ez az út, ellenzékből persze lehet mondani, de gyakorlatilag egyébként nincsen.

A másik nagyon fontos, hogy 2010-ben nem lehetett volna megtenni ezt a lépést. Gondoljanak bele, hogy 2010-ben mennyi volt a forinthitelkamat. Ha akkor forintosítottuk volna a devizahiteleket, vasvillát ragadott volna mindenki, hogy mennyivel magasabb kamaton kellett volna fizetni nekik a felvett forinthiteleket.

Mentünk tovább, sok lépést megtettünk, és most épp ez a következő lépés, most tudtunk eljutni oda, hogy újabb körön tudunk segíteni. És mondanám Korózs Lajosnak, teljesen nyilvánvaló, hogy mindenkin ‑ a világon sehol nincs ez így ‑ nem tud segíteni a magáncsőd intézménye, van egy olyan kör, amelynek ez egy újabb segítséget tud nyújtani. A 90 ezer emberből, mondjuk, 25 ezer újabb embernek fog ez érdemi segítséget nyújtani. De ez mindenképpen előrelépés lesz.

Z. Kárpát Dánielnek mondanám, hogy a lakáshitelek frontján azért nagyon sok minden változott, nagyon alacsonyak lettek a lakáshitelek, és lehet látni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy a lakásszektor lassan fellendül, a CSOK-kal és sok minden egyébbel. Egyébként meg fog indulni, fel fog lendülni a lakásépítés Magyarországon az elkövetkező években.

És egyetlen gondolat még. (Az elnök ismét csenget.) A lakáshitel-törlesztés, amit hitelt felvesznek lakásépítésre… (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.)

ELNÖK: Kérem megértését! Kérem szépen, nyomjon még egyszer gombot!

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): …ugyanannyi lesz, mint amennyit albérletre fizetnek. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  54 - 56  Következő    Ülésnap adatai