Készült: 2020.07.12.06:19:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

79. ülésnap (2015.05.30.), 90. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:39


Felszólalások:  Előző  90  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm szépen. Nagyon röviden: Z. Kárpát Dánielnek mondom, hogy a maginfláció más, tehát azt rosszul használja, tehát nem a maginflációkat szokta közzétenni a KSH (Z. Kárpát Dániel: Nem is ezt mondtam!), de mindegy, ez egy más kérdés. Érteni akarjuk, hogy ő mit akar mondani, de pontatlanul fogalmazza meg, másra foglalt ez a fogalom.

Gúr Nándornak: nem gondoltam volna, hogy lesz olyan a mai nap folyamán az eddigi hozzászólásait tekintve, amiben egyetértünk, most előállt az a helyzet, hogy van olyan. Valóban, azt gondolom én is, hogy az elkövetkező időszaknak egy különösen fontos feladata, hogy a szegényebb társadalmi rétegeknél, ahol nagyon elmaradtunk a fizetésekkel az elmúlt évek gazdasági konszolidációja miatt, kezdődjön meg a felzárkóztatás, és vannak is területek, ahol elkezdtük. Ilyen például a rendvédelmi szervezeteknél a fizetésemelés: 80 ezer forintos nettó fizetésekért dolgoztak, mondjuk, rendőrök, ami egyébként teljesen elfogadhatatlan, és nagyon örülünk, hogy idén júliustól ez a bérfelzárkózás el fog indulni, a következő évben pedig a költségvetés ennek a teljes fedezetét biztosítani fogja. Elmondtam a parlamenti hozzászólásomban is, hogy remélem, hogy sikerült annyira konszolidálni a gazdaságot, hogy a szociális ágazat területén is előre fogunk tudni lépni.

De azért, képviselő úr, még egyszer mondom, hogy nem véletlenül jött ki az az OECD-statisztika, hogy a jövedelemkülönbségek nem nőttek Magyarországon, hanem ez azért jött ki, mert rengeteg olyan lépést tettünk, ami egyébként a legszegényebb rétegek szempontjából is kedvező. Tehát hogy huszon-egynéhány ezer forintos jövedelempótló támogatás helyett hatvan-egynéhány ezer forintért közmunkát végeznek, ez több százezer család szempontjából rendkívül pozitív fejlemény, háromszor annyi bért kap közmunkásként, mint hogyha jövedelempótló támogatásban részesülne; és amikor kiterjesztettük a családi adókedvezményt a járulékokra is, az megint odavezetett, hogy a legszegényebb családok szempontjából ez kedvező. Ezért van az, hogy miközben annak ellenére, hogy önök állandóan azt mondják, hogy nyílik a szegénységi olló, meg távolodnak egymástól a társadalmi csoportok, a statisztika, amikor mindent egybeszámolunk, az Eurostat, a KSH statisztikái mind azt mutatják, hogy amit állítanak, az nincs úgy.

Ezzel együtt azzal egyetértünk, hogy a legszegényebb jövedelmi rétegek esetében a fizetéseket, ami állami hatáskörbe tartozik, mindenképpen rendezni kell.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  90  Következő    Ülésnap adatai