Készült: 2020.07.08.07:23:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

75. ülésnap (2015.05.26.), 46. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:23


Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Asszony! A Fidesz-KDNP-kormánynak már az előző ciklusban is kiemelt célja volt a családok megerősítése és az, hogy minél több gyerek szülessen Magyarországon. Ehhez el kellett érnünk, hogy a gyermekvállalás és a munkavállalás egymást erősítő és nem egymást kizáró tényezők kell hogy legyenek. Az édesanyákat segíteni kell, segíteni kellett, hogy ha szeretnének, a gyermeknevelés mellett is dolgozhassanak.

Az elmúlt években soha nem látott mértékben növekedtek a gyermekek után járó támogatások és kedvezmények, rengeteg családbarát intézkedés könnyíti a családok megélhetését. 2010-től ismét három évre emeltük a gyest, és az ikergyermekek után külön jár az ellátás. 2011-től él az örökbefogadói gyes és a családi adózás. Az adórendszer átalakítása után 2013-ban közel 185 milliárd forinttal több jövedelem maradt mintegy 950 ezer gyermekes magyar családnál. Annak érdekében, hogy az alacsony jövedelmű, több gyermeket nevelő családok ki tudják használni a családi adókedvezményt, 2014-től már a társadalombiztosítási járulékból is levonhatóvá tettük az adókedvezményt, így közel 270 ezer család megélhetése vált könnyebbé. Ez például egy minimálbért kereső, három gyermeket nevelő szülő esetén nettó 16 ezer forint jövedelemnövekedést jelentett havonta. A gyed maximális összege 2010 és ’14 között csaknem 40 százalékkal emelkedett. 2014-től él a gyed extra, amely több szempontból is javít a kisgyermekes családok helyzetén, a szülő a gyed mellett is vállalhat munkát, egyszerre több gyermek után is igénybe vehető az ellátás, az apák is igénybe vehetik, és a felsőoktatásban részt vevő hallgatóknak is járhat.

A munkahelyvédelmi akció munkáltatói járulékkedvezménnyel segíti a munkába visszatérni kívánó édesanyákat. A többgyermekes édesanyák esetében a járulékmentes és kedvezményes időszakot öt évre emeltük. Havi 5000 forintos adókedvezmény jár az első házasoknak; júliustól indul a családok otthonteremtési kedvezménye, a CSOK, ez az intézkedés már a gyermektelen, de legalább egy gyermeket vállaló és egygyermekes családoknak is segítséget jelenthet: 500 ezertől több mint 3 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaphatnak a szülők, házas- vagy élettársak a meglévő gyermekeik után, továbbá azok a házaspárok, akik a következő négy évben gyermeket kívánnak vállalni. Ez a családtámogatási rendszer európai összehasonlításban is nagyon kedvező.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Milyen eredményei vannak az eddigi családsegítő intézkedéseknek? Hogyan alakult a női foglalkoztatás Magyarországon? Van-e adat arra, hogyan változott a kisgyermekes édesanyák foglalkoztatottsága? Hány gyedről, gyesről visszatérő anyuka után vették igénybe a munkáltatói járulékkedvezményt? Hány édesanya élt a gyed extrával, valamint az egyetemistáknak járó gyeddel? Mennyivel nőtt a bölcsődék és a családi napközik férőhelye 2010 óta? Mekkora összeg áll rendelkezésre a családi otthonteremtési kedvezményre, és számításaik szerint évente hány családnak jelenthet ez segítséget, és milyen további intézkedéseket terveznek?

Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai