Készült: 2020.01.22.04:07:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

265. ülésnap (2017.12.11.), 80. felszólalás
Felszólaló Dr. Varga László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Örültem volna nyilván, ha Kósa Lajos személyesen válaszol, már csak azért is, mert az elmúlt három évben nagyon komoly ígérgetésdömpinget folytattak a megyei jogú városok tekintetében, elsősorban a „Modern városok” program részeként. A polgármesterek mit tehettek, akár ellenzékiek, akár kormánypártiak? Természetesen örültek, megállapodtak, még akkor is, ha tulajdonképpen csak azt ígérték meg az ott élőknek, ami egyébként európai uniós fejlesztések, források tekintetében járna is az ott élőknek.

(Az elnöki széket dr. Latorcai János,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Az összeígérgetett mintegy 3388 milliárd forintnak azonban csak alig 10 százaléka érkezett meg a városokhoz, elsősorban európai uniós forrásból, szeptember közepéig.

Több projekt is csúszik országszerte, vagy részben vagy egészben elmarad. Csúszik az M8-as, M6‑os építése, korábban megkötött megállapodások sérülnek, változtak, Érd, Székesfehérvár és Dunaújváros esetében is.

A választókerületemet érintően, Miskolc tekintetében állnak a beruházások, tulajdonképpen egy ka­pavágás sem történt a tapolcai fürdőfejlesztés tekintetében, a diósgyőri vár rekonstrukciójának 2010 előtt megkezdett felújítása, fejlesztése tekintetében, és az M30-as folytatása Kassa irányában sem halad, sőt azt hallani, hogy nagyon jelentős időcsúszást szenved el, pedig ezt is 2018-ra ígérték.

Ugyan nem ennek a programnak a keretében, de ígéretet tettek a Tiszai pályaudvar és környezetének fejlesztésére, egy intermodális csomópont kiépítésére is, az ehhez kapcsolódó beruházásokkal egyetemben. Ma úgy látszik, hogy ebből sem lesz semmi; olyan híreket hallunk, hogy nem valósul meg ez a beruházás. Nagyon sok a kérdőjel ebben a tekintetben.

Adott a kérdés tehát, Kósa Lajos tárca nélküli miniszter, ön az államtitkára: mit tettek az elmúlt hónapokban az ígéretek betartásáért (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), a források biztosításáért, a beruházások felgyorsításáért? Várom a válaszát, államtitkár úr. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai