Készült: 2019.12.08.22:14:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

94. ülésnap (2003.10.13.), 68. felszólalás
Felszólaló Dr. Németh Imre (MSZP)
Beosztás földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 4:04


Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Teljes mértékben egyetértek önnel abban, hogy a szőlőtermesztés és a borgazdálkodás nagyon jelentős ágazata a magyar mezőgazdaságnak, és a vidéki emberek megélhetése szempontjából is nagyon fontos, hiszen Magyarországon 93 ezer hektár szőlőterület van, 140 ezer a hegyközségi tagok száma, és 14 ezer olyan pincészet van, amelyik borforgalmazással is foglalkozik, tehát bejelentkezett a vám- és pénzügyőrséghez mint egyszerűsített adóraktár.

A pincészetek nagy része a borforgalmazását termelői borkimérés keretében végzi, tevékenységüket az üzletek működéséről és a belkereskedelmi tevékenység folytatásának feltételeiről szóló 4/1997. (I. 22.) kormányrendelet szabályozza. A termelői borkimérés a következőt jelenti: “Kizárólag saját termelésű szőlőből, nem vendéglátó-ipari tevékenység keretében, elvitelre történő értékesítés a termelő saját előállító telephelyén. E tevékenység keretében a kiskereskedelmi értékesítésen túlmenően borkóstolás is lehetséges, azonban ez esetben biztosítani szükséges a kézmosás és a kóstoláshoz használt pohár mosogatásának lehetőségét. Mosogatási feltételek hiányában egyszer használatos vagy ajándékpohár szükséges. Az elvitelre történő értékesítés és a borkóstoltatás közvetlenül hordóból is történhet.ö

A fentiek alapján megállapítható, hogy sem vezetékes ivóvíz, sem pedig csempézett pince nem szükséges a borok termelői értékesítéséhez. Az idézett szabályozás nem jelenthet feszültséget a pincetulajdonosok körében.

A nagykereskedelmi tevékenységet végző kannásbor-töltőhelyek higiéniai feltételrendszerének kialakításánál 1997 óta szigorúbb előírások érvényesek. Az élelmiszer-higiéniai feltételek szabályozását a borászati üzemekben a 106/1997-es FM-rendelet, haladékot adva, 1999-től szabályozta, és feltételül szabta, hogy 2003. január 1-jétől a megyei állat-egészségügyi állomás engedélyét be kell szerezni a kannásbor-töltőhelyek létesítéséhez, hiszen az élelmiszer-higiéniai feltételeket is ez az állomás ellenőrzi.

Az ágazatból érkezett visszajelzések alapján megállapítottuk, hogy ilyen engedéllyel csak a töltőüzemek igen kis hányada rendelkezik. Ezért a bortermelők érdekében, sürgősségi eljárással, a borkészletek folyamatos értékesítésének biztosítása érdekében módosítottuk ezt a rendeletet a 21/2003. rendelettel. A módosítás a rendeletben megszünteti a kannás töltőhelyek engedélyezési kötelezettségét. Az engedélyezés feltételeit a módosítás alatt álló bortörvényben kívánjuk szabályozni. Itt valószínűleg az engedélyezési hatóság az Országos Borminősítő Intézet lesz. Nem látom akadályát annak, hogy ezt az egyszerűsítést egy később meghatározandó mennyiséghez kössük. A rendeletmódosítással, a borászati üzemek higiéniai feltételeinek egyszerűsítésével és a bortermelők adminisztratív gondjainak megoldásával lehetőségük lesz az őstermelőknek és a termelői borkimérést végzőknek is, hogy megfelelő áron értékesítsék a termésüket, tehát kedvező választ tudok adni a képviselő úr felvetésére.

Köszönöm a lehetőséget. (Taps az MSZP soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai