Készült: 2019.12.14.14:48:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

94. ülésnap (2003.10.13.), 66. felszólalás
Felszólaló Göndör István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:00


Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Magyarországon nagyon sok ember foglalkozik szőlőtermeléssel és borelőállítással. Sokan teszik ezt őstermelői igazolvánnyal. A termelők jó minőségű bort állítanak elő. A termelt mennyiség sok esetben meghaladja a családi szükségletet, ezért a fölösleget hivatalosan értékesítik. A termelők megfelelnek az 1997. évi CXXI. törvény és a vonatkozó FM- és PM-rendeleteknek. Bizonyítja ezt az is, hogy sok esetben különböző borversenyeken minősített, érmes borokat mutatnak be.

A gondot a 2000. évi 15. FVM-rendelet 19. §-ában foglaltak végrehajtása okozza, jelesül: a nem palackozott kiszerelésű bort, pontosabban kannába tölteni 2003. január 1-jétől csak engedélyezett helyen lehet végezni. (Sic!) Az engedély iránti kérelem feltételei irreálisak egy őstermelő számára. Be kellene tartaniuk az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló 1999. évi 17. FVM-EüM együttes rendeletet. A hivatkozott rendelet 19/B. §-a konkrétan határozza meg a feltételeket. Ezek közül csak néhányat emelek ki, amelyek az ivóvíz minőségű vízre, szennyvízre, a személyi higiéniára, a hulladékok gyűjtésére és tárolására, az edények számára külön tárolóhelyiség és a bor töltéséhez szintén külön helyiség biztosítására vonatkoznak.

Miniszter Úr! Ezek a feltételek olyan nagy összegű beruházást igényelnének az őstermelőktől, amely a termelt kis mennyiség miatt soha nem térülne meg. Sok esetben ez a hegyi pincék kivétel nélküli átépítését követelné meg. Az engedély hiányában meg kellene szüntetniük az értékesítést, amely sok esetben a termelés felhagyásával járna. Nem lehet érdekünk az őstermelők kiszorítása a szőlőtermelésből. Veszélybe kerülnek azok a jó minőségű bort értékesítő kiskocsmák, ahol a tulajdonos a saját termelésű borát értékesíti.

Tisztelettel kérdezem, miniszter úr: lehetséges-e, hogy további időt nyerjenek az őstermelők a felkészülésre? Van-e akadálya annak, hogy e szigorú feltételeket csak meghatározott mennyiség fölött érvényesítsék?

Várom a válaszát. (Taps.)

 
Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai