Készült: 2020.10.20.03:02:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

94. ülésnap (2003.10.13.), 24. felszólalás
Felszólaló Gaál Gyula
Beosztás gazdasági és közlekedési minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:09


Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GAÁL GYULA gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Képviselő Úr! Természetesen alapvető nézetkülönbségeink vannak a gazdaságpolitika megítélésében, ami nem lenne baj, a nagyobbik baj az, hogy a tényeket is sikerül egészen máshogy interpretálni, és kiforgatni a helyükből.

Néhány gondolatot mondanék először a makrogazdasági körülményekről. A képviselő úr megállapította, hogy mélyponton van a GDP növekedése. Ez igaz, csak sajnos nem most indultak el a kedvezőtlen folyamatok, hanem 2000-ben, az előző kormány belső keresletet élénkítő gazdaságpolitikájának hatására. Ennek mára nyilvánvalóan és látványosan kifulladtak a lehetőségei, ezért módosítani kell ezen a gazdaságpolitikán. (Dr. Áder János: 4,5 százalékot vállalt a költségvetés!) Megjegyzem egyébként, hogy a portugál 2,3 százalékos növekedésről mint szárnyaló gazdasági növekedésről szoktak értekezni, tehát azért én nem temetném a magyar gazdaságot. (Folyamatos zaj.)

Az egyensúllyal kapcsolatos megállapításokra megint azt tudom mondani, hogy a képviselő úr vagy nem ismeri a számokat, vagy szándékosan nem akarja pontosan idézni. Nyilvánvaló, hogy azok a kötelezettségvállalások, amiket önök a költségvetés helyett különböző állami tulajdonú cégek hátrányára tettek - legyen az Magyar Fejlesztési Bank Rt., legyen az Nemzeti Autópálya Rt. vagy Diákhitelközpont vagy Üzletrész-hasznosító Kft. -, százmilliárdokban mérhető az az összeg, amivel eladósították a magyar államháztartást, úgy, hogy nem mutatták ki az államháztartás kiadásai között, majd amikor ez a kormány kimutatta, akkor azt mondták, hogy micsoda adósságot csinált. Képviselő úr, ez képmutatás!

Ami az egyes vállalkozásösztönzési programokat illeti, a kormánynak nagyon világos és határozott vállalkozásélénkítő és befektetésösztönző politikája van. Egyrészt a kis- és középvállalkozásokat illetően kidolgozott egy négylépcsős hitelkonstrukciót, aminek egyik eleme az az Európa-hitel, amiről ön beszél, képviselő úr. Ebben huszonkét kereskedelmi bank vesz részt, és a tájékoztatásuk alapján egyértelműen sikeresnek látszik a konstrukció. Igen nagy érdeklődés van a hitellehetőségek iránt. (Dr. Áder János: Hányan vették igénybe?)

Ugyanennek a négylépcsős programnak egyik eleme az a Széchenyi-kártya, amelynek a feltételeit idén júliustól módosította a kormányzat, és abban a pillanatban elkezdett élni ez a konstrukció. (Dr. Áder János: Amit a polgári kormány talált ki! - Dr. Áder János felé fordulva:) Amit a polgári kormány helyett kitaláltak egyesek, természetesen; abban az időben elkezdődött a dolog kimunkálása, ezt senki nem vitatta, képviselő úr, ugyanakkor abban a formájában eléggé működésképtelen volt a konstrukció, amíg fölül nem vizsgáltuk a feltételeit. Ezt bizonyítják azok a számok is, amelyek azt mutatják, hogy a módosított feltételek előtt 200 és 300 között ingadozott havonta a kártyát igénylők száma, júliustól kezdődően - ahogy módosultak a feltételek, és ténylegesen előnyössé váltak a kisvállalkozások számára - 361 lett, augusztusban 709, szeptemberben 1385 kártyaigénylés volt. Tehát exponenciálisan növekszik a konstrukciót igénybe vevők száma, onnantól kezdve, hogy módosítottuk a feltételeket a vállalkozók javára.

A Smart-program keretében megint nem pontosak a képviselő úr számai; nem tudom, hogy megint miket kever össze, és miért keveri össze. Nem igaz, hogy 14 Smart-pályázatot fogadott volna el a kormányzat és a minisztérium. 372 pályázat érkezett be szeptember 26-áig - lassan én is többhetes késésben vagyok az adatokkal. Ebből 93 pályázat lett nyertes, amit már elbíráltunk, és folyamatosan történik a további pályázatok elbírálása. Tehát a 14-et nem kellene állandóan hajtogatni, képviselő úr, mert nem valós és pontos szám.

A Széchenyi vállalkozásfejlesztési program keretében a kilenc, már meghirdetett pályázat mellé további kettőt hirdettünk meg: a közúti fuvarozók számára előnyös és a vendéglátóiparban dolgozók számára, hogy a vállalkozók minél szélesebb köre tudja kihasználni azokat a kedvezményeket, amelyeket a kormányzat nyújtani kíván.

 

 

(13.50)

 

Összefoglalóan azt tudom mondani, hogy a kormányzat által biztosított közvetett és közvetlen támogatások tőkejuttatás, illetve hitel formájában csak ebben az évben 400 milliárd forintot érnek el annak érdekében, hogy a vállalkozások (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) versenyképesen tudjanak kapcsolódni az Európai Unióhoz.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 




Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai