Készült: 2019.12.07.02:34:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

94. ülésnap (2003.10.13.), 158. felszólalás
Felszólaló Vass Lajos
Beosztás a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  158  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VASS LAJOS, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm szépen a kérdést. Színházi hasonlattal élt, én is azt mondom, hogy itt úgy kezdődött meg az előadás, hogy nem volt meg a szövegkönyv, ezt a szövegkönyvet folyamatosan írják, és ez eléggé őrült dolog - egyetértek én is.

Mi is történt? 2002 júliusában a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal bontási határozatot adott ki, amely ellen fellebbeztek, először a KÖH utasította el a fellebbezést, majd pedig a bíróság. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal az elmúlt év végéig lebontatta az építményt. Az idén szeptemberben újabb engedély nélküli építkezés történt a Citadella egy másik részén, egy úgynevezett belső teraszt alakítottak ki. Ugyanez kezdődött elölről. Jön a fellebbezés, habár még a másodfokú nem érkezett meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökéhez, és várhatóan az elutasító válasz után, gondolom, újraindul a bírósági eljárás; várhatóan ismét egy elutasítás lesz.

Tulajdonképpen a tulajdonosi jogokat a KVI gyakorolja, a KVI felügyelője pedig a Pénzügyminisztérium. 2002-ben, szintén nyáron, felmondta az úgynevezett vagyonkezelési szerződést a KVI, és azóta ez az ügy bíróságon van, és nem zárult le. Tehát tulajdonképpen, amikor itt bírósági döntés születik, akkor tudunk valamit lépni a kormányoldalról, de ez elsősorban a KVI-nek, ezáltal a Pénzügyminisztériumnak a feladata.

Felvetődött a hangos zene szolgáltatása is. Ezzel kapcsolatosan a XI. kerületi polgármesteri hivatal szeptember 1-jével határozatban tiltotta be a zeneszolgáltatást, de sajnos ennek ellenére, amint a képviselő úr is mondta, még a múlt héten is dübörgött a zene éjjel. Úgy gondolom, hogy a polgármesteri hivatal érvényt kell szerezzen a határozatának, és reméljük, hogy ez meg is fog történni.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  158  Következő    Ülésnap adatai