Készült: 2019.12.15.22:11:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

94. ülésnap (2003.10.13.), 134. felszólalás
Felszólaló Dr. Csillag István
Beosztás gazdasági és közlekedési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  134  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CSILLAG ISTVÁN gazdasági és közlekedési miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A személytaxi-közlekedés szolgáltatás európai színvonalú szabályozása az önkormányzatok hatáskörébe tartozik az Európai Unió ajánlásai szerint, hiszen ez egy olyan speciális szolgáltatás és olyan módon szabályozott szolgáltatás, aminél az úgynevezett szubszidiaritás elvét követi az Európai Unió is. Egy korábbi, '88-as kormányrendelet, minisztertanácsi rendelet valaha, addig, amíg az önkormányzatok nem alakultak autonóm testületekké, valóban szabályozta ezen tevékenység végzésének főbb körülményeit.

Azonban azt kell mondanom, figyelemmel arra, hogy ez egy önkormányzati hatáskörbe tartozó kérdés, hiszen egyes önkormányzatok saját rendeleteikben szabályozták a droszthasználat kérdését, nem olyan kérdés ráadásul, amiben fix hatósági ár megállapítása lenne indokolt, nem látok lehetőséget arra, hogy ajánlásokon, illetőleg konzultációkon túl a tárca vegye a kezébe ennek a kérdésnek a szabályozását, vagy a piaci megállapodások, vagy az önkormányzati megállapodások pótlását.

Lévén, hogy önkormányzati rendeletek szabályozzák a fizetési kötelezettséget a droszthasználat igénybevétele esetében, így ezért ennek a megfizetését sem gondolnám az önkormányzati hatóságok kezéből áttenni a közlekedési felügyelet kezébe, lévén, hogy a közlekedési felügyelet amúgy is meglehetősen túlterhelt.

Végül az utolsó kérdés, ami itt fölmerül, a taxis létszám meghatározásának a kérdése. Itt csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy '94-ben az Alkotmánybíróság ezt jogellenesnek találta (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), nyilván ez a helyzet nem változott. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 
Felszólalások:  Előző  134  Következő    Ülésnap adatai