Készült: 2019.12.09.04:18:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

94. ülésnap (2003.10.13.), 118. felszólalás
Felszólaló Kiss Péter (MSZP)
Beosztás a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  118  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KISS PÉTER, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A kérdésre szakszerűen azt tudom válaszolni, hogy a Házszabály szerint az országgyűlési képviselő az alkotmányban meghatározottakhoz a feladatkörükbe tartozó minden ügyben felvilágosítás kérése céljából kérdést nyújthat be. Ez a témakör, a felvetett kérdés nem tartozik a kormány feladatkörébe. (Dr. Répássy Róbert: Akkor miért volt ott Medgyessynél a legfőbb ügyész meg a nyomozó?) Önnek is válaszolok, képviselő úr, tegyen fel kérdést! (Derültség az MSZP soraiban. - Dr. Répássy Róbert: Megkérdeztem! Most kérdeztem!) Ugye, nem zavarja a képviselő urat, hogy ez nem az a parlamenti műfaj, amiben könnyen tudok önnek válaszolni? (Dr. Deutsch Tamás: De egy sincs, amelyikben könnyen tudnál! Idáig még nem találták ki azt a parlamenti műfajt. - Zaj. - Az elnök csenget.) Az ügyészség nem a kormány alá rendelt szerv, így az ügyészség konkrét tevékenysége tekintetében a kérdés célját eltévesztette. Tehát önnek is hangsúlyozom, az ügyészség nem a kormány alá rendelt szerv, ezért tehát nem áll módunkban e tekintetben választ adni. (Közbeszólás a Fidesz soraiból.) Ugyanakkor a frakciók sem tartoznak természetszerűleg a kormány felügyelete körébe (Font Sándor közbeszólása.), így a parlamenti képviselők sem, ezért nem reagálok önnek sem, képviselő úr, és a tisztségviselők nyilatkozata sem tartozik a kormány tevékenysége sorába.

Támadásnak tekinthető-e egy képviselő sajtótájékoztatója a független ügyészséggel szemben? (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Igen.) Egyrészt téves az állítása az ügyészség függetlenségének megfogalmazását illetően: a Magyar Köztársaság alkotmánya szerint a bíróságok függetlenek, az ügyészségre nem tartalmaz ilyen állítást az alkotmány. (Dr. Répássy Róbert: Csak az ügyészségi törvény!) Az ügyészség nem független hatalmi ág, csak összehasonlításképpen: a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez nem lehet kérdést feltenni, a legfőbb ügyész interpellálható. Az ügyészség esetében függetlenségről a kormánnyal való viszonyában beszélhetünk, ezért is van az, hogy nem esik feladatkörébe a kormánynak ilyen kérdésre (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) válaszolnia, mint amit ön fogalmazott.

Ami pedig a bírálatokat illeti, erre majd az egyperces keretben fogok válaszolni.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban. - Dr. Deutsch Tamás: Egy jogász kellene, mert ez így nem fog menni. Gyors segítségre van szükség, miniszter úr. - Kiss Péter: Öntől fogom kérni, képviselő úr. - Dr. Deutsch Tamás: Bármikor!)

 
Felszólalások:  Előző  118  Következő    Ülésnap adatai