Készült: 2019.12.15.14:13:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

94. ülésnap (2003.10.13.), 1. felszólalás
Felszólaló Dr. Szili Katalin (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Az ülésnap megnyitása
Videó/Felszólalás ideje 4:27


Felszólalások:  Előző  1  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszöntöm önöket mai ülésünkön. Köszöntöm valamennyi jelen lévő képviselőt, a kormány tagjait, vendégeinket, és mindenkit, aki figyelemmel kíséri mai ülésünket.

Az Országgyűlés őszi ülésszakának 12. ülésnapját megnyitom. Bejelentem, hogy az ülés vezetésében Nagy Nóra jegyző asszony és Balogh László jegyző úr lesznek segítségemre.

Tisztelt Képviselőtársaim! Emlékeztetem önöket, hogy a múlt héten az Országgyűlés öt ülésnapra fogadta el napirendjét, így ma erről már nem kell határoznunk.

Tisztelt Képviselőtársaim! A bizottsági elnöki értekezlet alapján tárgysorozatba-vételre, illetve ajánlás készítésére kijelöltem a bizottságokat. Az érdeklődők az Országgyűlés informatikai hálózatán kaphatnak erről tájékoztatást.

 

Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor 1833-ban Deák Antal, Zala megyei képviselő betegsége miatt visszavonult a politikától, utódját a következő szavakkal ajánlotta követtársai bizalmába: “Küldök helyembe olyan fiatalembert, kinek kisujjában több képessége és tudománya vagyon, mint az én egész valómban.ö És a képviselő úr nem tévedett, utódját ugyanis Deák Ferencnek hívták, akiből hamarosan a magyar történelem egyik legsikeresebb és legtiszteletreméltóbb alakja lett. Ma az ő születésének 200. évfordulóját ünnepeljük, mégpedig büszkén, egységesen, párthovatartozásra tekintet nélkül.

Tisztelt Képviselőtársaim! Deák Ferenc politikai életművét sokan méltatták már. Mindannyian tudjuk, hogy munkásságával még életében kiérdemelte, és joggal érdemelte ki a “haza bölcseö elnevezést. Fő műve a kiegyezés, amely az 1848-49-es forradalommal és szabadságharccal együtt a modern Magyarország fundamentuma. Széchenyi, Kossuth, Deák, ők a modern magyar politika állócsillagai. Egyikük sem végezhetett volna teljes munkát a másik kettő nélkül.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ezen a napon emlékeznünk kell arra is, mit jelentett Deák Ferenc a magyar politikai kultúrában: nem a vízesést, hanem a maga medrében méltósággal hömpölygő folyamot. Mindenekelőtt azonban azt sugallta és sugározta Deák Ferenc, hogy politizálni tisztességesen is lehet. Szigorú, de mégsem életidegen erkölcsi elveitől soha, egyetlen pillanatra sem távolodott el, se vagyont, se öncélú hatalmat nem várt a politikusi szerepvállalástól. Amikor meghalt, ezért mondhatták róla méltatói, hogy Deák sikert aratott, példát mutatott, és űrt hagyott maga után. Mi, kései utódai, most olyan politikusra emlékezünk, akiről már a kortársak is elismerték, hogy pályafutásának legeredményesebb két évtizede az értelem és a becsület uralma volt.

 

Tisztelt Képviselőtársaim! Megkezdjük napirend előtti felszólalásainkat. A mai napon napirend előtti felszólalásra jelentkezett a kormány nevében Hiller István miniszter úr, a nemzeti kulturális örökség minisztere, “Kulturális politikánkö címmel. Öné a szó, miniszter úr.

 
Felszólalások:  Előző  1  Következő    Ülésnap adatai