Készült: 2022.01.20.05:29:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

90. ülésnap, 170. felszólalás
Felszólaló Dr. Vojnik Mária (MSZP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:31

Felszólalások:  <<  170  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VOJNIK MÁRIA egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt szeretném megköszönni a kérdését, amely ráirányítja a figyelmet a betegek jogaira, az emberi bánásmód kötelezettségére.

 

 

(16.00)

 

 

Szeretném azonban elmondani, hogy a hálós ágyak kapcsán az ön által említett regionális jogvédő szervezet egy több évvel ezelőtt, magyarországi elmeszociális otthonokban végzett vizsgálat alapján jelentette meg a jelentését, és határozottan állíthatom, hogy semmiképp nem a jelen helyzetet tükrözik az abban foglalt megállapítások.

Emlékeztetni szeretném a képviselő urat is és mindannyiunkat, hogy az 1997-ben elfogadott egészségügyi törvény először rendelkezik a betegek jogairól egy teljes fejezetben, köztük a pszichiátriai betegek ellátásával kapcsolatos jogszabályokra, különös tekintettel az emberi méltóság és alapvető jogok védelmére egy külön fejezetet szentel.

Ami az intézkedéssorozatot illeti, annak a célja az intézményi körülmények javítása, a szakképzett, empatikus személyzet, nagyobb létszámú ápolószemélyzet biztosítása. Ma már szokványos dolog, hogy a pszichiátriai osztályok nyitott osztályként működnek. Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium az országos tiszti főorvos segítségével egy hosszabb időszakra kiterjedő, széles körű ellenőrzés-sorozatot kezdeményezett, a Pszichiátriai Szakmai Kollégium bevonásával. Annak a vizsgálatnak az kell hogy az eredménye legyen, hogy intézkedéseink eredményeképpen a hálós ágy alkalmazása véglegesen megszűnjön. A szakmai minimumfeltételek kialakítása ugyancsak egy lépés lesz ennek az eredményes intézkedéssorozatnak a meghozásában, és szeretném biztosítani önöket arról, hogy a pszichiátriai betegek emberi jogai semmiben nem különbözhetnek az általános emberi jogoktól.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  170  >>    Ülésnap adatai