Készült: 2020.08.08.08:56:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

287. ülésnap (2006.02.13.), 191. felszólalás
Felszólaló Dr. Gémesi György (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  191  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GÉMESI GYÖRGY (MDF): Sajnálom, miniszter úr, hogy nem a kérdésre és nem a témára válaszolt. Én azt mondtam, és az a legborzasztóbb, hogy önök hoznak egy döntést politikai szempontokból, és nem hoznak egy alternatívát, hogy a kieső 350 milliárd forintot miből fogják az önkormányzatok beszedni, akkor egyébként, amikor 2005-ben - csak most tájékoztatásul, hogy tudja, miniszter úr - 53 százalékkal nőtt a településeken a gáz ára az intézményi szférában. És mondhatnám tovább azokat a terheket, amiket szépen lassan átnyomtak a településekre, majd megszüntetik ezt a bevételi lehetőséget, és ott állnak a települések gyakorlatilag hónapok múlva, és nem fogják tudni azt, hogy hogyan és mint tervezzenek a jövőben.

Az egy dolog, hogy önök csökkenteni akarják a vállalkozások terheit, és azt gondolom, ezzel mindenki egyetért, és mi nem is adóemelésről beszéltünk, csak arról, hogy gondolkodjanak felelősen az önkormányzati finanszírozásról.

Az önkormányzatok teljes mértékben kivéreztek erre az esztendőre. Nem mennék bele abba a vitába, amit lefolytattunk a költségvetési vita kapcsán, és azokba a kérdésekbe, hogy önök otthagyták gyakorlatilag a településeket a maguk kínjában kínlódni és szenvedni, közben elvesznek egy ilyen bevételi lehetőséget, és arra inspirálják őket, hogy vegyenek föl nyugodtan hiteleket a fejlesztésekre, mert majd ez lesz az a fedezet, amire fölvehetik a hiteleket. Bővítik a hitelfelvételi lehetőséget azzal is, hogy a gépjárműadó is lehet hitelfelvételi fedezet.

Ön teljes mértékben ellentétben van a mondanivalójával, illetve a válaszával azzal kapcsolatban, ami történik és ami történt. Itt egész egyszerűen egy kampányfogásról van szó, látszat-adócsökkentésről, közben egyébként nem foglalkozunk azzal, ami a felelősség, nemcsak a polgármesterek felelőssége, hanem a kormánynak és a kormánypárti többségnek is felelőssége a települések üzemeltetése és működtetése, a kötelező állami feladatok megfelelő finanszírozása és ellátása. Én erről beszéltem, miniszter úr.

Sajnálom, de ezt a válaszát nem tudom elfogadni, és kérem képviselőtársaimat, támogassák ezt a beadványt.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  191  Következő    Ülésnap adatai