Készült: 2020.02.25.13:58:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

232. ülésnap (2012.10.30.), 54. felszólalás
Felszólaló Dr. Ódor Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Mezőgazdasági bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 4:59


Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ÓDOR FERENC, a mezőgazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. A mezőgazdasági bizottság október 17-ei ülésén megtárgyalta az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló T/8750-es törvényjavaslatot, és a következő többségi álláspontot tudom itt elmondani önöknek: az arány 14 támogató az általános vitára való alkalmasságra és 2 nem szavazat volt a bizottsági ülésen.

A bizottság helyeselte az szja módosítását, amely azt mondja, hogy az szja arányos, egykulcsos rendszerének teljessé válásával reményeink szerint segíteni fogja az egyszerűbb adószámításokat, tisztább viszonyokat keletkeztet, és ennek megfelelően ez a gazdaságot segíteni fogja.

Helyeselték a képviselőtársaim a helyi adók kapcsán a vállalkozások segítését, hogy a helyi adókról tudomásuk legyen majd a Magyar Államkincstárnál működtetett honlapon. Nagyon sokszor járnak úgy a vállalkozások, hogy településektől nem kapják meg az értesítést. Ugyanakkor azt is megjegyezték a képviselőtársak, hogy szükségesnek találják, hogy emellett továbbra is meglegyen a papír alapú közlés is az önkormányzatoktól azon vállalkozások felé, amelyek ott csak esetleg akár ideiglenesen is tevékenységet végeznek.

A bizottság hatáskörébe tartozó módosításokban örömmel látták a képviselőtársak a zárjegyekkel kapcsolatosan azon helyeken, ahol sérülhetett a zárjegy, és igazolhatóan sérült lett a zárjegy, azoknak a pótlását, és ily értelemben a forgalomban tartását azon italoknak, ahol a zárjegyekre szükség van. Ugyanakkor a jövedéki adóval kapcsolatosan több módosítást is örömmel üdvözöltek a képviselőtársak. Az egyik ilyen a pálinkafőzőkre vonatkozóan: a bérfőző, illetve a kiskereskedelmi pálinkafőzőkre vonatkozóan csökkentek a tételek 500 ezerről 200 ezerre, illetve a 10 millióról 2 millió forintra, amit letétként kell elhelyezni. Tehát ez azoknak az üzemeknek a működését és a likviditását segíti, ezért ezt a képviselőtársak támogatóan vették tudomásul. Ugyanakkor a saját előállítású növényi olajjal kapcsolatosan voltak kérdések, és gondolom, a kisebbségi véleményekben erről szó lesz. Ezt támogatóan és jó néven vették. Itt a visszatérítések kérdése volt a 18, illetve a 82 százalék.

A bizottságnál markáns véleményként jelent meg, hogy a gyümölcsborok jövedékiadó-eltörlése a bizottság többségének véleménye szerint helytelen, ugyanis nem védi a borászokat, a szőlőbor-előállítókat, és módot, alkalmat ad arra, hogy ily értelemben az a többéves küzdelem, amely, azt gondolom, hogy a hamisításokkal kapcsolatosan jó eredményt hozott, most is arra adjon módot és alkalmat, hogy ha a szőlőbor-alapanyagot - mert ott cukorról és más egyebek beszerzéséről lehet szó - nem tudjuk eléggé elkülöníteni, ez gondot jelenthet az elkövetkezendőkben a borok tisztaságának a biztosítására.

(11.00)

A képviselőtársaim a vita során önálló javaslatot is tettek, és azt remélik, hogy ebben az elkövetkezendő időszakban lesz módosulás. Helyesnek és támogatandónak tartották a képviselőtársak az illetékekkel kapcsolatos módosításokat, ami egyszerűsítéseket jelentett, illetve bizonyos helyzetekben az illetékek elengedését, például az özvegyi jognál, illetve helyes és a kormány politikáját visszaigazolja a fiatalok kedvezményének 8-ról 15 millió forintra emelése az első lakáshoz jutásnál, illetve azon személyeknél, akik nagyobb lakásból kisebb lakásba költözésénél az illeték elengedéséről van szó mint visszterhes illetékről.

(Az elnöki széket Balczó Zoltán, az Országgyűlés
alelnöke foglalja el.)

Tehát ezeket a többség támogatta, és ahogy említettem, 14 igen és 2 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak tartotta a törvényjavaslatot.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai