Készült: 2020.02.20.15:56:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

211. ülésnap (2012.07.02.), 70. felszólalás
Felszólaló Dr. Ódor Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:40


Felszólalások:  Előző  70  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ÓDOR FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. A kérdésben szereplő rövidítés a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt jelenti.

Tisztelt Államtitkár Úr! Nemcsak a gondtalan pihenés, de mindennapjaink elengedhetetlen része a lakosság biztonságos és jó minőségű élelmiszerekkel történő ellátása. A nemrégen újjáalakult NÉBIH, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal feladatkörébe tartozik a Magyarország területén előállított, illetve a magyar piacon forgalomba hozott élelmiszerek hatósági ellenőrzésének koordinálása, egyes célterületek kijelölése, a lakossági tájékoztatás megalapozása.

Itt van a nyár, sokan látogatnak el hazánk idegenforgalmi központjaiba. Az így megnövekedett forgalom, párosulva a mindannyiunk által érzett meleggel, sokszor kánikulai időjárással, nagyobb élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent. Ehhez járul még, hogy a nyári táborok beindulásával kampányszerűen sok gyermek étkezését kell egy adott helyen biztonságosan megoldani. Ezeknek a területeknek a fokozott ellenőrzése véleményem szerint elengedhetetlen ebben az időszakban. De nemcsak az üdülői, tábori étkeztetés területére kell nagyobb figyelmet fordítani, hanem azokra az élelmiszerekre, élelmiszercsoportokra, amelyek szezonálisan nagyobb mennyiségben fogynak ebben az időszakban. A meleg időjárás ilyenkor egyre nagyobb kihívás elé állítja az élelmiszer-előállítókat, -forgalmazókat, hogy a hűtést, fagyasztást igénylő élelmiszereket a teljes előállítási és forgalmazási láncban olyan feltételek között kezeljék, amelyek biztosítják a romlásuk megakadályozását, minőségük megőrzését.

A fentiek figyelembevételével kérdezem államtitkár urat, hogy tervezi-e a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összehangolt ellenőrzés lefolytatását. Amennyiben igen, milyen területek kerülnek az ellenőrzések középpontjába, milyen élelmiszereket, élelmiszercsoportokat ellenőriz a hatóság? Továbbá mit tesz akkor az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság, ha jogsértést tapasztal? Milyen tájékoztatás várható az ellenőrzések tapasztalatáról?

Erről kérezem államtitkár urat, és várom válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  70  Következő    Ülésnap adatai