Készült: 2020.09.19.21:29:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

20. ülésnap (2018.07.20.), 6. felszólalás
Felszólaló Ungár Péter (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:25


Felszólalások:  Előző  6  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

UNGÁR PÉTER (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! A kormányzati kommunikációban folyamatosan arról van szó, hogy a vidéki kórházak helyzete már teljességgel rendeződött, és nagyon sok fejlesztés volt már ezen a területen, úgyhogy itt már semmilyen teendő nincs. A kaposvári kórházra most a kormány hosszas gondolkodás után, a szülészeti osztályra 51 millió forintot adott tervezésre, és majd 440 milliót eszközbeszerzésre. Ez egy jó lépés, de korántsem oldja meg azokat a problémákat, amiket kell, illetve az, hogy ez a szükséges 4-5 milliárdnak csak a töredéke, mutatja, hogy nem veszik komolyan a kaposvári kórház és ezen belül is a legrosszabb állapotban lévő kaposvári szülészet problémáját.

A kaposvári kórházban a sürgősségi esetek 60 százaléka alapvetően nem is sürgősségi eset. Egyszerűen az történik, hogy az orvos- és ápolóhiány miatt, amikor az emberek mennek különböző dolgokért alapellátásban, akkor nem kapnak az alapellátásban semmilyen kezelést, ezért meg kell várniuk azt, amíg a sürgősségi ellátásra romlik az állapotuk, ez 60 százalékban így van.

Nagyon kevés ápolónő van, mint amúgy mindenhol, és az elmúlt héten jött az a hír, hogy húsevő baktériumok is megjelentek a kaposvári kórházban, ami rengeteg kórházi fertőzést okoz, és az emberek bizalmát is elveszi, hogy gyógyuláshoz és egyéb orvosi technikához fognak tudni jutni úgy, ha folyamatosan ilyen hírek jönnek.

(15.00)

Külön napirendi felszólalást érne az, de ez a kaposvári kórház esetében is így van, hogy azt mondják, folyamatosan növelik az orvosok és egészségügyi dolgozók fizetését, miközben jelenleg van olyan  ezt konkrét állampolgári levélből tudjuk , aki 30 év után a kaposvári kórházban adminisztratív munkatársként 135 ezer forint nettót keres.

A szülészetről pár dolgot szeretnék mondani. A gátmetszések aránya Magyarországon a WHO által megállapított 10 százaléknak eleve is a több mint hatszorosa, 61 százalék, ez a kaposvári kórházban azonban 75 százalék, Magyarországon ez az egyik legtöbb, ez az előírtnak több mint a hétszerese. Emellett sokkal több császáros szülés is van, mint amennyi alapvetően indokolt lenne, és ez különösen így van a kaposvári szülészetnél. Részben az az oka ennek, hogy elképesztő orvos- és ápolóhiány van.

Több állampolgár, aki ott szült, fordult hozzánk abban a témában, hogy olyan kevés orvos volt, hogy nem tudott kellően odafigyelni, hogy beindították időben a szülést azért, mert egyszerűen nem volt lehetősége kivárni. Ráadásul a szülészeten nagyon kevés ápoló van, akik nagyon rosszul vannak megfizetve, és ezt az eszközbeszerzés önmagában nem fogja megoldani, ami természetesen ennek ellenére jó.

Továbbmenve: több állampolgár elmondta azt is, hogy a babák nagyon gyakran kapnak húgyúti fertőzéseket. A húgyúti fertőzések aránya a kaposvári szülészeten több mint négyszerese az országosnak. Ennek ellenére semmilyen konkrét intézkedést a kormány ebben nem tett. Ez egy tipikusan olyan dolog, ami viszonylag olcsón és könnyen kezelhető lenne.

Az alapvető és minden szülésnél szinte így van Kaposváron, hogy fertőtlenítő kendőt, pelenkát annak a nőnek kell vinni, aki éppen szül, mert ott nem kapnak. Ez sok esetben anyagi kiadásokat jelent, illetve nagyon nagy probléma  bár, mondjuk, én ezt soha nem fogom személyesen átélni, de feltételezem, hogy nagy problémát jelent , ha az embernek, amikor éppen szülni készül, még a fertőtlenítő kendőtől a pelenkáig neki kell mindent beszereznie.

Összességében: a kaposvári kórház helyzete nagyon rossz, a szülészet helyzete különösen rossz. A kormány ezt eszközbeszerzéssel önmagában nem fogja tudni megoldani.

Azt gondoljuk, hogy a sikerpropaganda helyett, ami a vidéki kórházakra vonatkozik, sokkal inkább azzal kéne a kormányzatnak foglalkoznia, hogy húsevő baktériumok helyett európai szintű ellátást kapjanak azok is, akiknek a kaposvári kórházba kell menniük.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  6  Következő    Ülésnap adatai