Készült: 2020.04.06.02:18:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

10. ülésnap (1998.09.15.), 159. felszólalás
Felszólaló Dr. Latorcai János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:40


Felszólalások:  Előző  159  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LATORCAI JÁNOS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A Horn-kormány hatalmas sikernek könyvelte el az energetikai privatizációt. Nekünk már akkoriban is más volt a véleményünk, mert olyan értesülések jutottak a tudomásunkra, amelyek ezt a képet alapvetően beárnyékolták. Ezek a hírek ugyanis azt állították, hogy valami nincs rendjén a megkötött szerződésekkel; titkos záradékokról, különmegállapodásokról beszéltek a beavatottak, azonban a kormányzat vonatkozó kérdéseinkre vagy megtagadta a választ, vagy homályos csendbe burkolózott.

A minap több hír jelent meg a sajtóban arról, hogy a privatizáció során az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság különmegállapodást kötött a Mátrai Erőművet megvásárló külföldi konzorciummal. Noha törvényi előírás kötelez arra, hogy az erőmű-kapacitás nagyobb mértékű bővítéséhez pályázaton kell megmérkőzniük az egyes jelölteknek, mégis - legalábbis a sajtóértesülések szerint - jelen esetben a privatizációs szerződésen kívüli megállapodás is született, mely azt tartalmazza, hogy az új erőművi blokkokat a vevő építheti meg. A tét nem csekély.

Ezzel összefüggésben tisztelettel fölhívom képviselőtársaim figyelmét is, hogy az a meglepő helyzet állt elő, hogy az Országgyűlés tagjai csak most, három évvel a szerződés aláírása után, sajtóhíreken keresztül értesülhetnek olyan nagy horderejű ügyekről, amelyek a központi költségvetés, a nagyobb kapacitású erőműtender végső döntését, azaz végső soron a vonatkozó országgyűlési határozat szellemében az Országgyűlés hatáskörébe tartozó döntéseket érintenek.

Tekintettel arra, hogy az energetikai privatizációt három évvel ezelőtt az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság bonyolította le és írta alá, jelenleg pedig miniszter úr felügyeli ezt az intézményt, ezért tisztelettel fordulok önhöz az alábbi kérdésekkel kapcsolatban:

Mik igazak ezekből a híresztelésekből? A kormány hogyan, miként fogja tájékoztatni az Országgyűlést az ügyben?

Tisztelettel várom miniszter úr válaszát. (Taps.)

 

 

(15.30)

 
Felszólalások:  Előző  159  Következő    Ülésnap adatai