Készült: 2021.05.11.08:53:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2013.06.03.), 42. felszólalás
Felszólaló Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:04


Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZANYI TIBOR (MSZP): Tisztelt Miniszter Úr! Bár biztos vagyok benne, hogy a kérdéseimre egyébként Orbán Viktor lenne az illetékes, hiszen az ő személyes véleményét szeretném hallani, ezáltal a választópolgáraim is - mondom ezt azért, mert hogyha a miniszterelnök oly sokat hivatkozhat a választópolgárok felhatalmazására, akkor én is.

Orbán Viktor egyébként a saját maga által elnökölt párt, a Fidesz trafikmutyijában is kompetensnek bizonyult. Azt tetszett mondania, hogy bár megtehette volna, mégsem szűrte ki a rezsimjével nem rokonszenvező pályázókat. Kérem, miniszter úr, a főnöke nevében is kérem, értelmezze számunkra ezt a hozzáállást: melyik az a törvény, amelyik a kormánynak vagy a miniszterelnöknek ilyen szűrősdit egyébként megenged? Ha meg nincs ilyen törvény, akkor vajon Orbán Viktor forgatja-e a fejében valami ilyen jellegű törvény meghoztatalát? Szintén Orbán Viktor volt az, aki széles nyilvánosság előtt bratyizott a budapesti főpolgármesterrel, mondván, hogy bármilyen jópofaságra hajlandó, és képes törvényt csinálni, mutassanak rá, akár bárkinek a tulajdonát hajlandó elvenni, legyen az épület, vállalkozás, szerzett jog vagy bármi egyéb.

Kérdezem: a Margitsziget kiragadása a XIII. kerületi önkormányzat közigazgatási hatásköréből és egy új, még az egyébként tényleg ócska alaptörvényünknek is ellentmondó módon egy törvénytelenül létrehozott közigazgatási fogalom, tagozódás bevezetése vajon már beletartozik-e a főpolgármesternek tett ajánlatba, avagy szimplán csak a hétköznapi tolvajtempójuk része? (Zaj a kormánypártok soraiban.) Tudja-e már a miniszterelnök úr, hogy a Margitszigethez tartozó közigazgatási hatáskörök elragadása mögött milyen konkrét szándékok állnak? Az bizonyos, hogy idegenforgalmilag vannak sokkal frekventáltabb területei is a fővárosnak, tehát az ezzel kapcsolatos közismert handabandázást, kérem, ne emelje be a válaszába.

Ám hogy közelebb kerüljünk a lehetséges megfejtésekhez, azt is kérdezem: van-e a kormánynak tudomása arról, hogy a Sukorón füstbe ment terv vállalkozó gazdái változatlanul meg szeretnék valósítani kaszinóálmaikat? Kapott-e a miniszterelnök ezzel kapcsolatos megkeresést, és ha igen, úgy mikor, hol és mit válaszolt? Szóba került-e ez a téma a közelmúltban Budapesten zajlott egyik világkongresszusi gyűlés vezetői és a miniszterelnök avagy megbízottai között? Ehhez kapcsolódóan azt is kérdezem: tudakolták-e annak idején Matolcsy Györgytől, melyik is lenne az a majdani gigakaszinó, amely számára utolsó miniszteri intézkedései sorában biankó módon eleve adókedvezményeket biztosított?

Miniszter Úr! Az önök kormányának van még egy éve a 2010-ben indult terminusból. Az eddigi 3 év tolvajlásainak listája oly hosszú, hogy az többszörösen szétfeszítené egy interpelláció kereteit... (Zaj a kormánypártok soraiban. - Kikapcsolják a mikrofonját.)
Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai