Készült: 2020.08.12.08:38:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

105. ülésnap (1999.12.06.), 182-184. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:21


Felszólalások:  Előző  182 - 184  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Képviselő Úr! Elnézést kérek, nem szoktam ilyet tenni. Nem tudom, hogy itt volt-e a múltkori ülésünkön az általános vitán és meghallgatta-e, a hozzászólásából arra következtetek, hogy esetleg nem, mert akkor értené, hogy melyik családra gondoltam.

Jelenleg a szabályozás azt mondja ki, hogy kell egy olyan család, ahol már legalább egy gyermeket szült az anya, ez a gyermek abban a családban növekedik. Reményeink szerint a családok többsége olyan, amelyikben férj is együtt él a feleséggel, és így nevelik a gyermekeiket. Ennek a családnak az életébe meglehetősen durva beavatkozás az, hogy más genetikai szülők gyermekét ez az asszony kihordja.

Egyrészt ez a férj nem nyúlhat a feleségéhez, nem élhet vele házaséletet a fogamzás előtti meglehetősen hosszas időszakban. (Dr. Fenyvessy Zoltán: Ezt vállalja!) Ez az asszony az életét kockáztatja a szüléssel, akinek egyébként gyermeke van, akit fel kell nevelni. Ezt követően... (Dr. Fenyvessy Zoltán: Vállalja!) Várjon, képviselő úr - vállalja, persze, mindenre ezt tetszik mondani. Ez egyébként tipikusan a liberalizmus éthoszához kapcsolódó jog, hogy mindenre joga van, ez azzal függ össze - furcsállom, hogy pont a képviselő úr védi, de hát szíve rajta, az önök pártjának is meg lehet tenni mindent. Képviselő úr, folytassuk!

Annak a gyermeknek el kell majd magyarázni azt, hogy miért nincs kistestvére, hova lett, és annak a családnak ezt el kell viselnie. Ha ön erre azt mondja, hogy ez nem durva beavatkozás egy család életébe, akkor erre nem fogok tudni mit válaszolni, ugyanis ez a minimum, amit el kell fogadni.

Ezek a kérdések igenis nincsenek szabályozva, nem foglalkoznak azzal a roppant egyszerű kérdéssel, hogy Magyarországon az örökbefogadásoknak két módja létezik, a nyitott és a zárt, és szinte majdnem mindig lehetőség szerint a zárt, a titkolt örökbefogadásra törekednek a magyar családok, hiszen a gyermektelenséget szégyennek tartják, ennek a megoldását pedig titokban kívánják kezelni, hogy a gyermeküket sajátként neveljék fel. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ebben a szituációban a legrosszabb, amit tehetünk, ha ugyanazon a családon belül tartós kapcsolatba kényszerítjük őket. A mostani szabályozás tehát...

ELNÖK: Képviselő úr, lejárt a két perc...

DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz): ...a lehető legrosszabb elképzelés. Bocsánatot kérek, elnök úr!

Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  182 - 184  Következő    Ülésnap adatai