Készült: 2020.08.04.07:59:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

104. ülésnap (1999.12.01.), 228-230. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  228 - 230  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz): Elnézést kérek érte. Szeretném befejezni mindenkinek a válaszadást, mert felvetettek kérdéseket.

ELNÖK: Kérem, hogy a jövőben időben jelezze hozzászólási szándékát. Köszönöm.

DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz): Bocsánatát kérem, elnök asszony! Kiváló reflexekkel rendelkezik, köszönöm, hogy észrevett.

Koleszár képviselő úr, a fogorvoslást nem tudtam befejezni, tehát hogy a praxisok egy része jelen pillanatban nincsen betöltve, sőt nagyon sok olyan nagyváros van, ahol kevesebb praxist szerveztek meg, mint amennyit a lakosságszám lehetővé tenne. Tették ezt azért, mert itt van egy bizonyos aránytalanság a fogorvosi szakmán belül, hogy ha egy praxisban több beteget tudnak ellátni, akkor ez számukra jobban megéri, mint ha több praxist szerveznek. Ez azért van, mert az egyes tevékenységek után finanszírozás van, co-payment van, tehát a beteg hozzájárul az elvégzett tevékenység után a saját fizetésével, például gyökérkezelés, fogtömés, sorolhatnám. Ebben az esetben mindig az történik meg, hogy minél több beteg jut egy praxisra, annál nagyobb az egy praxisra jutó jövedelem. Ez az oka annak, hogy általában ebben érdekeltek, hogy kisebb számban szervezzék meg a praxisokat.

Van egy merőben más helyzet, a kistelepülési fogorvosi ellátás, ahol szintén megkérdezték, hogy akkor mi a választás szabadsága. Azt kell elmondanom, itt például az a helyzet, hogy több településnek van egy fogorvosa, és ő több rendelőben is dolgozik, és ezek a fogorvosok vándorolnak. Itt egészen nagy praxisok is összejönnek időnként a sok kicsi településből, de hozzá kell tennem, hogy ez alapvetően nem érinti - megint azt kell mondjam - a praxisjogot. Tehát vitatkozhatunk erről, ez az egészségügyi ellátórendszer belső szerkezete.

Mélységesen egyetértek önnel abban, hogy '92-ben a fogorvoslással kellett volna kezdeni. Abszolút egyetértek vele. Minden készen állt hozzá gazdaságilag is, de sajnos nem azzal kezdték. Egy következő kétpercesben majd folytatni fogom.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  228 - 230  Következő    Ülésnap adatai