Készült: 2020.08.04.08:05:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

104. ülésnap (1999.12.01.), 208. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  208  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Akkor most visszafelé fogok haladni, mert ez a fogorvoslás, azt hiszem, fontosabb azoknál, amik előtte elhangzottak, mert azok félreértések, ez viszont egy érdekes felvetés volt, hogy ne lenne szabad orvosválasztás a fogorvosoknál.

A fogorvosoknál a finanszírozás a területi ellátási kötelezettség elve alapján történik meg. Többféle praxis szervezhető. 3500 fő általában az a praxisnagyság, ahol vegyes praxisra engedi a rendelet megszervezni a praxist. Itt is ugyanaz a helyzet, mint máshol. Elmehet máshova ellátásra a beteg (Dr. Koleszár Lajos: Nincs ellátórendszer!), más körzetbe, ott meg is kapja az ellátást; egyet nem tehet meg a fogorvos: a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező kolléga nem küldheti el azt a beteget, aki az ő körzetében hozzá fordul, de elláthat bárkit, aki más körzetből hozzá fordul, és a finanszírozását utána meg is kapja. A fejpénzrendszerű finanszírozását - ami egyébként 25 forintot jelent havonta betegenként - nem, de a teljesítményarányos finanszírozását a taj-szám leadása után a társadalombiztosítás megfizeti.

Tehát, képviselő úr, önt csúnyán félrevezették a fogorvosok, ha azt mondták, hogy a fogorvoslásban nincs szabad orvosválasztás. Ez ugyanis nem igaz. Van. Ismerem, magam is az vagyok, meglehetősen jól ismerem a szakmát néhány éve, és azt is, hogy milyen problémákkal küszködik; speciel azzal az egy problémával nem küzd, hogy a betegnek ne lenne meg az a választási joga, hogy szabadon dönti el, melyik fogorvoshoz megy. Ön azt mondta, hogy van közel 5000 fogorvos az országban - pontosan így van -, és 2700 körül van jelenleg azoknak a praxisoknak a száma, amelyek területi ellátási kötelezettséggel működnek. Ön ezt nagyon pontosan mondta.

Hozzá kell tennem, hogy sok olyan praxis van, amely nincs betöltve, üres az állása, sok ilyen fogorvosi praxis van az országban, és azt is tegyük hozzá, hogy sok olyan praxis van, amely nem üres, csak nem szervezték meg. Tehát egész egyszerűen az történik, hogy mondjuk egy nagy város... (Az elnök jelzi az idő leteltét.) Bocsánat, nincs több időm, majd később kérek újra szót.
Felszólalások:  Előző  208  Következő    Ülésnap adatai