Készült: 2020.09.19.16:04:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

81. ülésnap (2003.06.23.), 92. felszólalás
Felszólaló Balogh József (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:24


Felszólalások:  Előző  92  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALOGH JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Közismert, hogy a magyar közlekedés szervezése sok problémával küszködik. Az egyik legnagyobb gond a vasút, amely, úgy tűnik, ma nem találja sem a szerepét, sem a helyét a hazai közlekedésben. Versenyképessége a szállítási piacon alacsony, javítását állami beavatkozással és befektetéssel lehetne megoldani, ami már csak azért is kívánatos, mert a vasút megtartása, fejlesztése több szempontból is fontos érdeke az országnak.

A magas szintű szállítási igények kiszolgálására a mai magyar vasút sajnos egyre kevésbé alkalmas. A környezetvédelmi érdek is jelentősen sérül, illetve egyszerűen nem érvényesül a mai gyakorlatban. A személyszállító szerelvényeket gyakran hatalmas tehermozdonyok vontatják mindössze egypár vagy egyetlen üres kocsival. Az egy utasra eső szennyezőanyag-kibocsátás tekintetében aligha állja meg a versenyt bármelyik közlekedési ággal összehasonlítva.

Megdöbbentő adat hangzott el - bár nagyon kevesen figyeltek fel rá - a legutóbbi időben, amikor a vasúti személyszállításban tömeges műszaki hiba miatt járatok sokaságát kellett a rendszerből kivenni. Az érintett utasok száma alig haladta meg az érintett járatok számát, és a vonatok helyett beállított autóbuszok használata hasznot hozott a MÁV-nak. Nem nehéz kiszámítani, amit eddig a látvány alapján okkal sejthettünk, hogy a vasúti személyszállító szerelvények gyakran gyakorlatilag üresen közlekednek, kivéve az intercity-járatokat. A sorompó másik oldalán, tehát a közúton azért állnak járműsorok, azért várakoznak az utazók, hogy az egyébként üres vasúti szerelvények elsőbbséget élvezve áthaladhassanak.

Kérdezem a tisztelt miniszter urat, a tárca mit kíván tenni, hogy az általam felsorolt ellentmondásokat feloldja a magyar közlekedésben. Külön szeretném megkérdezni, hogy a vasút fejlesztési terveit kritikusan felülvizsgálja-e a közlekedési tárca, és végül: mit tervez a közlekedési tárca, hogy egy jó vasutat teremtsenek az országnak?

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  92  Következő    Ülésnap adatai