Készült: 2021.07.31.07:28:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

85. ülésnap (2015.06.12.), 48. felszólalás
Felszólaló Dr. Szél Bernadett (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Egy kicsit furcsa érzésekkel hallgattam a KDNP-s felszólalást, mert azt gondolom, hogy önöknek is tudnia kell azt, ami teljesen egyértelmű: itt nem arról van szó, hogy stabil párkapcsolat vagy nem stabil a párkapcsolat, és ott milyen valószínűséggel lesznek gyermek­bántalmazások, hanem emögött van egy mögöttes ok. És azt gondolom, Harrach képviselőtársam, hogy ön a felszólalásában elmulasztotta azt a mögöttes okot feltárni, ami minden erőszak alapja, ha a családon belüli erőszakról beszélünk, történjen az akár a nők irányában vagy a gyermekek irányában vagy bárki irányában.

Ez egy olyan jelenség, amit a nemi esély­egyenlőség hiányában látunk. Tehát, hogy egy női-férfi hierarchia létezik a családokon belül, ez egy nagyon fontos kiváltó oka annak a jelenségnek. És amíg nem valósul meg, hogy a nők és férfiak esélyegyenlősége maradéktalanul, a lehető legjobban ki tudjon teljesedni ebben az országban, addig nagyon kevés eséllyel fogunk harcolni a családon belüli erőszak ellen, a gyermekek elleni erőszak ellen és a nők elleni erőszak ellen.

Úgyhogy lehet gondolkodni stabil párkapcsolatokban, vagy akár abban, hogy kinek van munkája meg kinek nincs, vagy milyenek a viszonyok otthon, de azt gondolom, hogy ez téves útra viszi a képviselőtársaim gondolkodását. Sokkal inkább azt kellene megvizsgálni, hogy milyen elnyomásban tartanak embereket zárt ajtók mögött, milyen elnyomást szenvednek el úgymond a gyengébbek, akik kevésbé tudják megvédeni magukat, legyenek azok nők, vagy legyenek azok gyermekek. Azt gondolom, hogy az önök politikájának arra kellene irányulnia, hogy a nők helyzetét olyanná tegyék, hogy semmilyen hátrányt ne szenvedjenek egy férfival szemben, és meg tudják védeni önmagukat is és a gyermeküket is. Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai