Készült: 2021.07.28.18:34:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

85. ülésnap (2015.06.12.), 44. felszólalás
Felszólaló Harrach Péter (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:27


Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először is, egy megjegyzést engedjenek meg. A jelenlegi és a következő napirendi pont összefügg, talán együtt is lehetett volna ezt tárgyalni, ha nem tenné a külön tárgyalást szükségessé az előterjesztés, mindkét előterjesztés.

Másrészt örülök annak, hogy nem az ellenzék és a kormánypártok közötti politikai vita tárgya lett ez a jelenlegi előterjesztés, hanem szakmai kérdések ‑ még ha néha bírálat formájában is ‑ jellemezték az eddigi tárgyalást.

Mi minden erőszakot elítélünk, hiszen az az emberi méltóság elleni támadás, különösen egy olyan korban, amikor az erőszak általánossá vált. De erről talán inkább a következő napirendi pontnál szólnék. A gyermekek elleni erőszakot pedig ki kell emelni, hiszen az a legvédtelenebbek ellen történő erőszak, akár testi bántalmazás, akár szexuális bántalmazás vagy pszichés teher nehezedik a gyerekekre.

Az okok elemzése viszont ‑ hiszen tulajdonképpen a jelenségről elmondtuk a véleményünket, és nem tudunk mást mondani, bármelyik pártban vagyunk is ‑ talán kimaradt még ebből a mai tárgyalásból, és engedjék meg, hogy erről szóljak néhány szót. Egyrészt társadalmi okokat látunk, hiszen ahogy említettem, általában felszaporodott az erőszakos cselekmények száma. Azt látom, hogy sokszor elfogadottságot és mentegetőzést próbálnak sokan belevinni ebbe a vitába, nem a parlamentben, azon kívül. Nem szeretnék részletekbe bocsátkozni, de valamelyik rádióadó műsorában fordult elő, egy betelefonáló említette, hogy egy skandináv országban, bizony ezernél több erőszakos cselekmény fordult elő az utóbbi időben, ami abban az országban ritkaság volt: a nők megerőszakolása. Megjegyezte a betelefonáló, hogy ezt általában, sőt nem általában, kizárólag bevándorlók követték el. Ez nyilván a bevándorlás körüli vita körébe tartozott, de amit a riporter válaszolt, az megdöbbentő, hiszen mentegette és majdhogynem elfogadottá tette ezt a jelenséget. Ez különösen akkor ijesztő, ha magát liberálisnak valló újságíró teszi ezt. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Ők ilyenek.)

De én elsősorban a személyi okokra szeretném most felhívni a figyelmet. Szó esett már a beteges személyiségről, annak a magatartása egyértelmű, és annak a társadalomtól való elzárása, a gyermekek védelme szintén fontos. De én inkább olyan okokra szeretnék figyelmeztetni vagy felhívni a figyelmet, ami részben a morális szempontból kiegyensúlyozatlan személyiségre vonatkozik. És itt hadd említsem meg azt, hogy az erkölcsi relativizmus mint jelenség terjedőben van, és nyilván itt a nevelésnek is fontos szerepe van, hiszen a felelősség felébresztése a személyben az ilyenfajta jelenségeket talán meg tudja előzni, ha nem is az elkövetőben, de a gyermekek védelmére hivatott személyekben.

És meg kell említenem még valamit, ami megint csak a következő napirendhez tartozik, de azért nem árt róla szólni, hogy a stabil párkapcsolatban élő szülőknek a védelmező szerepe rendkívül fontos. Majd egy kicsit részletesebben szeretném ismertetni azt a felmérést a következő napirendi pontnál, amit az amerikai igazságügyi minisztérium megrendelésére 2012-ben végeztek, és ebből kiderül az, hogy a különböző típusú párkapcsolatokban élő gyerekek testi, szexuális és érzelmi bántalmazása milyen mértékű. Itt kiemelném a házasságban élő biológiai szülők védő szerepét, hiszen ezer gyermek esetében az ilyen jellegű kapcsolatban élő biológiai szülőknél mindössze 2,5 százalék a testi bántalmazott gyerekek száma, a szexuális bántalmazás 0,7 százalék és az érzelmi 1,8. Hogy mihez hasonlítsuk ezt? A labilis, rendezetlen párkapcsolatban élő szülő, tehát amikor az egyik szülő egy alkalmi, élettársi kapcsolatban él, akkor a testi bántalmazás 26 esetben fordul elő, tehát tízszer olyan mértékű, mint a biológiai szülők házasságában élőknél. Ugyanez az arány még nagyobb mértékben a szexuális bántalmazásnál és az érzelmi bántalmazásnál is megvan.

Egy mondatot idézet a tanulmányból: „A biológiai apa jelenléte a gyermek életében az abúzus bármely fajtájának az esélyét csökkenti.” Érdekes dolgok ezek. Tehát érdemes figyelembe venni azt, hogy az elkövetők személyisége, ami megjelenik nemcsak a bűncselekményben, hanem a párkapcsolatokban és minden más emberi viszonyban, az hogyan befolyásolja ezt a nagyon súlyos bűncselekményt, a gyermekek elleni bűncselekményt.

Köszönöm szépen. Ha megengedik, folytatom a következő napirendnél. (Taps a kormánypártok soraiból.)

(11.40)
Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai