Készült: 2021.07.31.07:04:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

85. ülésnap (2015.06.12.), 28. felszólalás
Felszólaló Dr. Répássy Róbert (Fidesz)
Beosztás Igazságügyi Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 3:52


Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Az igazságügy-miniszter úr lényegében válaszolt a legtöbb felmerült kérdésre. Én élvezettel figyeltem az ellenzéki pártok egymás közötti vitáját, de azt nem kívánom különösebben kommentálni.

Csak megerősíteni tudom a zárszóban az igazságügy-miniszter úr által elmondott két szempontot, ami egy igazságügyi kormányzatot vezérel a bírósági végrehajtás ügyében. Ez a két szempont a hatékonyság és az empátia. Egyszerre kell garantálni azt, hogy a bírósági végrehajtás hatékony legyen, hiszen a bírósági végrehajtó részben a jogerős bírói ítéleteken alapuló, részben pedig a végrehajtható okiratokon alapuló, további jogvitára már lehetőséget nem adó ügyekben hajtja végre az igazságszolgáltatás döntéseit, az igazságszolgáltatás határozatait. Tehát a végrehajtó nem tesz mást, mint a jogállam utolsó eszközeként végrehajtja a jogállam által alkotott határozatokat.

Ezzel együtt persze a végrehajtónak a végrehajtást elszenvedők iránt törvényes empátiával kell rendelkeznie, tehát a végrehajtás alá vont személyek törvényben biztosított jogait maradéktalanul tiszteletben kell tartania, és mindezt fegyelmezetten és etikusan kell végrehajtania. Bármelyik igazságügy-miniszter, bármelyik kormány azzal a dilemmával találja magát szemben, hogy akármilyen végrehajtási szervezetet hozunk létre, a végrehajtói szervezettel szemben ‑ legyen az állami vagy legyen az önálló bírósági végrehajtói szervezet ‑ minden esetben elsősorban a hatékonyság számon kérhető, de természetesen az empátia is számon kérhető. Ezt a két szempontot igyekszik a törvényjavaslat összeegyeztetni azzal, hogy az önálló bírósági végrehajtó továbbra is hatékony eszköze a határozatok végrehajtásának. Egy hatékony bírósági végrehajtói szervezet van a kezünkben, de a hatékonyság mellé az állami felügyeletet erősíteni szükséges, és az állami felügyelet megerősítését szolgálja ez az új törvényjavaslat.

A tisztelt Ház természetesen fog még találkozni a bírósági végrehajtásra vonatkozó további javaslatainkkal is, mert mi is úgy gondoljuk, hogy a bírósági végrehajtás rendbetételének csak az egyik, és talán nem is a legfontosabb része a szervezeti rész, és ezen túlmenően még nyilván vannak fontos területei a bírósági végrehajtásnak, amin változtatni kíván a kormány. Amennyiben a képviselőcsoportok igényt tartanak rá és részt kívánnak venni ebben a folyamatban, akkor továbbra is tájékoztatni fogjuk őket, és bevonjuk őket ebbe a jogalkotásba. (Dr. Bárándy Gergely: Nem tájékoztatásra, hanem egyeztetésre van szükség, államtitkár úr!) Ezentúl természetesen úgy fogjuk megfogalmazni a meghívókat, hogy senki ne érezze úgy, hogy nem szólhat bele a jogalkotási folyamatba. Az Igazságügyi Minisztérium nyitottságát, a jogalkotásban való nyitását mutatja ez a kezdeményezés. Bízom benne, hogy nem félreértik, hanem jól megértik ezt a szándékot.

Köszönöm szépen a kormány nevében a támogatásukat, és kérem az országgyűlési képviselőket, hogy támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm a szót, elnök úr.
Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai