Készült: 2021.07.26.05:53:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

85. ülésnap (2015.06.12.), 144. felszólalás
Felszólaló Czibere Károly
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:28


Felszólalások:  Előző  144  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CZIBERE KÁROLY, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. Gúr Nándor képviselő úrnak szeretnék válaszolni. Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! ‑ aki kérte, hogy ne az összefoglalóban válaszoljak. Most két olyan dolgot szeretnék mondani, amiket az összefoglalóban nem fogok érinteni, a többit fogom érinteni az összefoglalóban.

Az egyik az időskori biztonság helyzete. Néhány tényt azért szögezzünk le és rakjunk ide az asztalra. Nem én mondom, hanem a Tárki- és a KSH-adatok jelzik, hogy az idősek időskori biztonságának az egyik legfontosabb eleme Magyarországon a nyugdíj és a nyugdíjrendszer. Azt lehet látni, minden elemzés ezt mutatja, hogy a nyugdíjrendszer alapvetően az időskori biztonság megteremtésének a legfontosabb eszköze, ráadásul ezt eredményesen teszi. Ha megnézzük, az elmúlt években minden évben az infláció mértékét meghaladóan nőtt a nyugdíjak értéke és mértéke. Ha megnézi a Tárki legutolsó adatait vagy az azelőtti KSH-adatokat, azt láthatja, hogy a szegénységi kockázattal terhelt idősek aránya az általános szegénységi veszélyeztetettségi rátának a harmada. A harmada! Amikor tehát az idősek biztonságáról, az időskori jövedelmi biztonságról beszélünk, akkor alapvetően a jövedelmi oldalon nagyon erős tények állnak amellett, hogy ez a biztonság létezik.

Ha a szolgáltatási oldalra visszük ezt át, akkor azt láthatjuk, hogy az elmúlt években a kormány házi segítségnyújtásának az összkasszája majdnem 10 milliárd forinttal növekedett. Azt láthatjuk, hogy az idősotthonok finanszírozása is legalább ennyivel növekedett a 2013-as normatívaemelés következtében. Azt láthatjuk, hogy az elmúlt években a kormányzat 3300 idősotthoni férőhelyet korszerűsített, újított meg majdnem 9 milliárd forint összegben. És hadd ne soroljam a szolgáltatási szektornak az időskori biztonság megerősítésére vonatkozó részét.

Egy dolgot azért még mindenképp hozzátennék, és ez a bérkérdés. Ez a másik, amire a végén nem fogok reagálni. Mi azt gondoljuk, hogy itt nem hitegetésről van szó. A kormány ismeri és elismeri a szociális területen élők helyzetét, bérviszonyait, és tudja, hogy nemzetgazdasági összehasonlításban is alacsony a szociális szakemberek, a szociális ágazatban dolgozók bére. Itt volt arról szó, Korózs képviselő úr mondta, hogy utoljára a szocialista kormány emelt bért 2003-ban, de hozzá kell tennem ehhez a mondat második felét is, azt, hogy a béremelés jelentős része át lett hárítva a fenntartókra, gazdálkodják ki, ahogy tudják. Ez volt az a bizonyos 50 százalékos béremelés. Ráadásul ez az időszak volt az eladósodás kezdete.

2014-ben a kormány a 12 milliárd forintos bérpótlékkal, a bruttó/hó/fő 143 ezerről bruttó/hó/fő 155 ezer forintra emelte a szociális ágazatban dolgozók, 93 ezer munkatárs bérét. Ez alapvetően arra bizonyíték, hogy nem az ország eladósodásával, hanem a szociális szolgáltatások strukturális reformjával, átalakulásával párhuzamosan lehetőség volt nem a megtakarítások, a forráskivonások vagy mások terhére bért emelni, hanem teljes egészében külső forrásból úgy, hogy minden egyes fenntartó típus részesült benne, és úgy, hogy nem a fenntartóknak kellett ezt benyelniük és kiizzadniuk, mint annak idején. Ez volt 2014-ben a 12 milliárdos bérpótlék.

A kormány két hete döntött arról ‑ miután folytatjuk a strukturális megújulás lépéseit ‑, hogy ez 2015-ben ki fog egészülni egy következő elemmel, és 2015. július 1-jétől bérkiegészítést fog biztosítani a szociális ágazatban dolgozó kollégáknak, amelynek az alapvető célja az, hogy a korábban a minimálbér-emelés és a bérpótlék által kissé összenyomódott bérstruktúrát picit széthúzza annak érdekében, hogy megérje tanulni, megérje magasabb végzettséget szerezni, megérje hosszú távon ezen a pályán maradni, hogy vonzó legyen ez a pálya. Tehát a magasabb végzettséget, a hosszú szolgálati időt igyekszik majd elismerni a kormány. A kormány a következő hetekben várhatóan dönt is erről, de maga a keret, a 7,6 milliárd forint 2015 második félévére és az időbeli hatály ‑ 2015. július 1. ‑ már eldöntött tény. Ezek tehát nem ígérgetések, hanem eldöntött tények. A kormány mind a két lépést, tehát a 2014-es bérpótlékot és a 2015-ös bérkiegészítést ‑ amely megint csak mind a négy fenntartó típusra vonatkozik, megint csak külső forrás, tehát nem a rendszer belső megtakarításaival vagy esetleges forráskivonásokkal fedezi ‑ kívülről kapja az ágazat, ez többletforrás az ágazatban, tehát a szolgáltatási szektorban. Ez éves szinten 2014-ben 12, 2015-ben 15,3 milliárdos emelés. Azt gondolom, ez valóban egy fontos üzenet a szociális szakemberek számára, hogy a kormány ismeri, elismeri és igyekszik megbecsülni a munkájukat.

A többi felvetésre majd a végén fogok reagálni. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  144  Következő    Ülésnap adatai