Készült: 2020.08.15.04:19:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

247. ülésnap (2001.12.11.), 304. felszólalás
Felszólaló Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  304  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Szombathelyen és környékén óriási visszhangja volt és van annak, hogy a nyolcvanas évek után az elmúlt hónapokban ismét napirendre került a Szombathely-Ják-Bozsok által határolt területen található lignit kitermelésének kérdése. Régóta ismert a lignitmező létezése, egyes szakemberek véleménye szerint egymilliárd tonnára tehető a földben lévő lignit mennyisége, amely állítólag körülbelül 140 évig lenne képes egy közepes méretű erőművet ellátni. A Nógrádszén Kft. már próbafúrásokat is végzett.

A lignitmező, a bányászatra kijelölt terület egy tájvédelmi körzet és egy nemzeti park között fekszik. A kitermelés megkezdésével az érintett területen az egész tájat tíz méter mélyen szinte legyalulnák, a környéket borító erdő eltűnne, ezzel a környék zöld tüdejét tennék tönkre. A környezet drasztikus átalakítása tönkretenné a környék szőlőkultúráját, veszélyeztetné a teljes állat- és növényvilágot. Mindezek mellett az sem elhanyagolható, hogy a termelés beindítása felbecsülhetetlen kárt okozna a helyi idegenforgalomnak is, amelyre jelentős részben szűkebb hazám, Szombathely is építi a jövőjét. Az érintett települések önkormányzatai, de civil szervezetek is egyöntetűen és a leghatározottabban ellenzik a bányászat megkezdését.

Mindezek alapján a következő kérdéseket szeretném feltenni önnek. A kormány részéről történt-e egyeztetés Ausztriában vagy Magyarországon a toronyi lignitvagyon kitermelése ügyében? Ön elfogadhatónak, helyesnek tartja-e, hogy a térségben a helybeliek elemi erejű tiltakozása ellenére, a természetes környezetben és a helyi idegenforgalomban óriási kárt okozva engedélyezzék a lignit kitermelését? Kinek az érdeke a toronyi lignitvagyon kibányászása?

Konkrét és egyértelmű válaszokat várok öntől, államtitkár úr. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  304  Következő    Ülésnap adatai