Készült: 2020.08.13.16:39:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

243. ülésnap (2001.11.28.), 96-98. felszólalás
Felszólaló Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:25


Felszólalások:  Előző  96 - 98  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Köszönöm szépen. Kétségtelenül sok érv van amögött, amit államtitkár úr és az imént felszólaló Répássy képviselő úr mondott, de véleményem szerint változatlanul fennáll az a veszély, amely sokkal nagyobb, mint amilyen előnyöket el lehet érni. Abban szerintem nem vitatkozunk egymással, a cél az, hogy a korrupciós jellegű cselekmények száma erőteljesen visszaszorítható legyen Magyarországon, ezek nagyon súlyos, nagyon nehezen felderíthető bűncselekmények. Ebben mindben egyetértünk, úgyhogy talán nem ezeket kellene az érvelés során használni, hiszen nem ezen vitatkozunk.

A feljelentési kötelezettség a büntető törvénykönyvben általában nagyon szűkkörűen alkalmazandó kötelezettsége az állampolgároknak. Én eleve nem tartom helyesnek, ha törvényerőre emelkedik egy ilyenfajta kötelezettség. Azért azt ne felejtsük el, hogy általában véve a feljelentgetés egyébként a közvélemény által sem túlzottan szimpatikusnak tartott dolog, számomra sem az, de az, hogy bizonyos körben van ilyen kötelezettség, az a jelenlegi hatályos rendelkezések alapján nyilván kell is, és azt hiszem, hogy elegendő is. Nem vagyok biztos benne, hogy ebbe az irányba kellene vinni a hatályos magyar jogszabályok rendelkezéseit.

A hitelt érdemlőség rendkívül nehezen eldönthető dolog. Nagyon sokszor borotvaélen táncol az, hogy mi az, ami hitelt érdemlő és mi az, ami nem. Ne felejtsük el, a vesztegetés egy rendkívül nehezen bizonyítható bűncselekmény. Ha hallok valamit, hogy a főnököm vagy a beosztottam elkövetett, mondjuk, a 250-től a 255. §-ig terjedő cselekményeket, mi minősül hitelt érdemlőnek? Véletlenül tudomásomra jutott - most ez az vagy sem? Abban a pillanatban, ahogy ezen el kell gondolkoznia a közalkalmazottnak, a köztisztviselőnek, a hivatalos személynek, nagyon nehéz jogértelmezési problémával fog találkozni, amire nem is feltétlenül képes. Ezt nagyon érdemesnek tartom megfontolásra. Ezek után állandóan fogja keresni azt... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

 

ELNÖK: Kétperces a hozzászólása, képviselő úr.

 

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Bocsánat, elnézést kérek. Tehát fogja keresni azt, hogy jól tettem-e vagy nem tettem, és nem biztos, hogy jó irányt vesz a dolog.

 
Felszólalások:  Előző  96 - 98  Következő    Ülésnap adatai