Készült: 2020.08.05.17:49:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

243. ülésnap (2001.11.28.), 62. felszólalás
Felszólaló Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Köszönöm szépen. Nagyon egyetértek az előttem szólók érvelésével, mindenkiével; valóban, ezeket a szempontokat nagyon is figyelembe kell venni. Én ott látom a problémát ennek a megfogalmazásnak a súlyosságával kapcsolatban, hogy megfosztja a bírót a mérlegelés lehetőségétől, amire Csákabonyi képviselő úr nagyon szemléletesen utalt.

Az államtitkár úr példát kért tőlem. Az életből hozott példát nem tudok hozni vagy mondani, de tudok kreálni most önnek egy olyan példát, amely szerintem nagyon jól jellemzi, miért nem jó ez a módosítása a törvényhelynek. Ha valaki, mondjuk egy színházi kellékes elhatározza, hogy bankot rabol, a színház kelléktárából kiveszi az egyébként tökéletesen fegyvernek látszó pisztolyt, és azzal rabol bankot, akkor lehet, hogy e törvényes minősítő körülmény kapcsán - miután nem lőfegyverről van szó, bár abban az esetben még majdnem az is, csak nem alkalmas arra, hogy éppen lőjenek vele, szóval nem biztos, hogy ez egy jó példa, de nem is ezt akartam elsősorban elmondani - abban az esetben a bíró bizony a büntetés kiszabása kapcsán, ha máskor nem, nagyon is érvényesíteni tudja azt, hogy valakiben valóban halálfélelmet, komoly félelmet kelthetett az, hogy milyen tárgyat szegeztek neki, tartottak vele szemben. De ha, mondjuk, egy korlátozott beszámítási képességgel rendelkező illető bemegy egy bankba, és a derékszíjába betűzi azt a piros színű, műanyag vízipisztolyt, amelyet oly jól ismerünk gyerekkorunkból, akkor ebből az következik, hogy ugyan elő sem veszi, de ott van, magánál tartja, ami már kielégíti a törvényes megfogalmazást, mert azt mondja a kiegészítés, hogy: "a jogkövetkezmények szempontjából fegyveres elkövetésen a lőfegyver vagy robbanóanyag utánzatával fenyegetve történő elkövetést".

 

 

(10.40)

 

 

Ez pisztoly utánzata. Ismerjük a hatvanas évekből (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), akkor még csak egyfajta vízipisztoly volt, ez egy olyan vízipisztoly, ezt nem tudja a bíró nem akként értékelni, hogyha korrektül, a magyar nyelvtan szabályai szerint értelmezi a törvényt, márpedig elsősorban így kell. Bocsánat!

 
Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai