Készült: 2020.09.21.11:57:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2005.11.15.), 202. felszólalás
Felszólaló Pogácsás Tibor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:12


Felszólalások:  Előző  202  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POGÁCSÁS TIBOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Aki reggel óta figyelemmel kíséri a költségvetési törvény vitáját, azt gondolom, megbizonyosodott arról, hogy bizony itt változásra van szükség. Ezt a kormánypárti képviselőtársaink is érzékelték, hiszen már mondják, hogy a benyújtott költségvetési törvénytervezethez egy módosító csomag benyújtásra került, igaz, hogy az még nem került a Ház elé.

Változásra van szükség, és ez igaz a költségvetés több tételére, több részére is, de jómagam önkormányzati emberként szintén az önkormányzatok részét szeretném kiemelni. Önkormányzati képviselőként, polgármesterként, kistérségi elnökként jó néhány költségvetés készítésében vettem már részt, és való igaz, hogy az eltelt 15 év alatt mindig vagy nagyon sokszor arról folyt a vita a költségvetés készítésénél évről évre, hogy az a normatívaemelkedés, az a bevételtöbblet, amellyel az önkormányzatok majd a következő költségvetési évben gazdálkodhatnak, vajon elegendő lesz-e a megnövekedett feladatokra, elegendő lesz-e a béremelésre és mindarra, ami az önkormányzatoknál feladatként megjelenik.

Az idei évben azonban ez egy minőségileg más vitává fajult, hiszen nem arról beszélünk, hogy a normatívanövelés elegendő lesz-e, hanem arról beszélünk, hogy a normatívacsökkenés vajon miből visz el, és minek a fedezetét szünteti meg. Az előbbi felszólalásban és a nap során többször is hallottuk, hogy milyen jól megy a gazdaság, halljuk, hogy dübörög a gazdaság, bennünket irigyel Európa, és sorolhatnám ezeket a kitételeket. A másik oldalról pedig azt látjuk, hogy készül egy megszorító költségvetés, készül egy önkormányzatokat ellehetetlenítő megszorító költségvetés, amelynél ne tessenek azt gondolni, hogy az önkormányzat maga egy fogalom, ami mögött nincs semmi. Az önkormányzat mögött vannak azok a polgárok, azok a választók, akik az állami feladatellátással az önkormányzatokon keresztül találkoznak. Az oktatás és az önkormányzati szinten végzett közigazgatás mind-mind az önkormányzati szinten találkozik az emberekkel. Éppen ezért nem értik, nem érthetik az emberek azt, hogy miért kell a közoktatási normatívákat csökkenteni.

Önök persze arról beszélnek, hogy az egészségügyi hozzájárulás csökkenése, majd megszűnése, az áfacsökkenés, illetve a segély megszűnése, annak az önkormányzati kiegészítő résznek a felszabadulása fedezi a normatívacsökkenést, de azért fel kell hívnom arra a figyelmet, hogy ez messze nincs így. Egy nagyjából 3 milliárdos költségvetésű önkormányzatnál ez azt jelenti, hogy a negatívum, tehát a veszteség, ami a normatívacsökkenés és a felszabaduló források között van, 37 millió forint. Tehát 37 millió forinttal igenis csökken az önkormányzat normatív finanszírozása. Ezt az önkormányzatok csak saját bevételből tudják pótolni, olyan bevételekből, amelyeket helyben szednek be, márpedig azt a helyi adót, súlyadót, amit a polgárok befizetnek, arra szánják, hogy a helyi közutak, az intézmények felújítása megtörténhessen. Tehát miközben önök adócsökkentésről beszélnek, ugyanakkor az önkormányzatok szintjén a helyi fejlesztések elmaradásával, visszaszorításával azt a csökkentést a másik oldalról elveszik az ott élő, illetve minden egyes, a településeken élő embertől.

Éppen ezért én azért kérem a tisztelt kormánypárti képviselőktől, hogy biztosítsák azt, hogy az önkormányzati normatívák a feladatellátáshoz szükséges mértékben igenis növekedhessenek, ne a beterjesztett költségvetéshez, hanem a feladathoz igazodjanak ezek a normatívák.

Tisztelt Ház! Ami jó, ami hasznos, azt nem kell megváltoztatni, nem szabad megölni, éppen ezért szeretnék szólni az útfelújításra szánt keretről is. Nagyon jó folyamatokat indított el az elmúlt költségvetési évben az, hogy lehetőség nyílt az önkormányzati utak felújítására állami forrásból pályázni a megfelelő tanácsokon keresztül.

 

(15.10)

 

Nagyon szomorúan vettük és vesszük azt tudomásul, hogy ez a keret a felére csökken, és megtorpanhat az a folyamat, amely a belterületi utak felújítását segíti.

Ugyanígy szólni szeretnék az országos közúthálózat nem autópályákat érintő részéről. Az utak állapota rendkívüli mértékben leromlott - akárcsak a mi választókerületünkben -, rendkívüli mértékben megnőtt a forgalom az alsóbbrendű főutakon. Ezek felújítására, a körforgalmak kialakítására, az új csomópontok megépítésére is szükség van forrásra, és kérem képviselőtársaimat, hogy az ehhez benyújtott módosító indítványokat is támogassák.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  202  Következő    Ülésnap adatai