Készült: 2020.09.20.00:47:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

181. ülésnap (2004.11.03.), 442. felszólalás
Felszólaló Pogácsás Tibor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  442  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POGÁCSÁS TIBOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Valóban, a 2005-re tervezett általános iskolai normatíva magasabb, mint az idei, egészen pontosan 4,4 százalékkal. (Babák Mihály: Ez mire elég?) A kérdés az, hogy ez mire elég.

Önök azt ígérték a választási programjukban, hogy az önkormányzatok által nyújtott kiegészítő támogatás a közoktatási normatívához ebben a ciklusban csökkenni fog. De nem ez történt, hanem ez növekedett. A 2004. évben ahhoz, hogy az állami normatívával szemben szinten maradjon az önkormányzati kiegészítés a közoktatási feladatokhoz, 2004-ben már 11 százalékkal kellett volna emelni a normatívát, 2005-ben viszont már mintegy 16 százalékkal kellene emelni a normatívát ahhoz, hogy ez az olló, ami az önkormányzatokat terheli, ne nyíljon tovább. Tehát az önkormányzatoknak csökkent az a lehetősége, hogy fejlesztésre fordíthassanak.

A belügyminiszter asszony ezt egy nagyon egyszerű mondattal elintézte, miszerint azt mondta, hogy az önkormányzatok a saját bevételeikkel együtt képesek lesznek ellátni a kötelező feladataikat. De az önkormányzatok nem azért jöttek létre, hogy mint egy gazdasági ellátó szervezet - egy gesz - egyszerűen továbbutalgassák a pénzeket. Az önkormányzatok azért jöttek létre, hogy a helyi közösségek igényeinek megfelelően a helyi közösségeket fejlesszék. A belügyminiszter asszony erről teljes egészében elfeledkezett, mint ahogyan arról is, hogy azt is ígérte, 50 milliárd forint szabad felhasználású összeg kerül be az önkormányzati büdzsébe, amellyel az önkormányzatok fejleszthetnek.

Eljutunk oda, annak kell örülnünk, hogy a béremelés kétharmadát hozzáteszik az önkormányzati normatívához. Ezt ne próbálják már úgy eladni, hogy sikertörténet az önkormányzatok számára. Ez egy óriási veszteség, nem az önkormányzati vezetőknek, hanem azoknak az embereknek, akik az önkormányzatok területén élnek.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  442  Következő    Ülésnap adatai