Készült: 2020.12.03.02:35:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

42. ülésnap (2018.11.19.), 154. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:18


Felszólalások:  Előző  154  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ha ön jár-kel Budapesten, mindenhol azokat a fákat láthatja, amelyeket az elmúlt években telepített a főváros, kint is van rajtuk a felirat, hogy „Tízezer új fát Budapestre!” Az önök pártja ellenzi az egyik legnagyobb új fatelepítési programot, amely a Városligetben valósul meg, ahol nő a zöldfelületek száma 60-ról 65 százalékra. (Derültség az ellenzéki padsorokban.) Ahol tehát nő a zöldfelület, azt ellenzik, és közben pedig azt kérik számon a kormányon és a fővároson, hogy miért nincs több zöldfelület Magyarországon. Mi minél több igényes zöldfelületet kívánunk kialakítani, ezt ön is láthatja, akár a Normafához megy, akár a Városligetben jár-kel. Igyekszünk ezeket valóban minél korszerűbbé és minél inkább zöldfelületté tenni.

Ön is utalt rá, hogy a tiszti főorvos, mostani nevén a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője az, aki naponta értékeli nemcsak Budapestnek, hanem összesen 28 magyarországi településnek a légszennyezettségi adatait, és ezt az ÁNTSZ honlapján mindenki napra pontosan, percre pontosan figyelemmel is követheti. Itt vannak azok a javaslatok, tanácsok, amelyek elsősorban a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, légzőszervi betegségben szenvedőknek szólnak, időseknek, gyermekeknek, hiszen ők azok, akik fokozottan kitettek a levegőminőségnek.

Nyilván egyéni óvintézkedések mellett igyekszünk közösségi segítséget is nyújtani. Ön is ismerheti akár a „Fűts okosan!” elnevezésű kampányt, amely pontosan a helytelen lakossági tüzelésről kíván jobb példákat mutatni, vagy hogy ne hulladékégetéssel vagy más módon szennyezzék a levegőt.

(14.20)

Ennek egy Facebook-oldala is van, ami mindenki számára követhető, pontosan azért, hogy minél többek életminőségét tudjuk megóvni. 2011 óta, mint ahogy az már elhangzott a mai napon, összesen 160 milliárd forint az, amit különböző szállópor-csökkentésre fordítottunk közlekedési beruházásként, ipari beruházásként, mezőgazdasági beruházásként vagy a lakossági szektorban különböző korszerűsítésekként. Budapesten ennek érdekében is valósult meg buszcsereprogram, a teherforgalomtól védett övezetek kijelölése, az új útdíjrendszer vagy a gépjárműadó-rendszer zöldszemléletű átalakítása. Ezért fejlesztettük a kerékpáros-közlekedést, nemcsak új kerékpárutakkal, hanem közösségi kerékpárkölcsönzési lehetőséggel is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  154  Következő    Ülésnap adatai