Készült: 2020.10.28.06:50:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

287. ülésnap, 62. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:10

Felszólalások:  <<  62  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Tisztelt Miniszter Úr! Oly sokszor elhangzik a Gyurcsány-kormány minisztereinek szájából, hogy dübörög a gazdaság! A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint megállapítható, hogy 2005 utolsó negyedévében a munkanélküliség 7,3 százalékra emelkedett. Nincs ez máshogy Borsod megyében sem, ahol 56 700 fő regisztrált munkanélkülit tartanak jelenleg nyilván, ez jóval meghaladja a 2002-es adatokat.

Az Országgyűlés által elfogadott fejlesztési koncepció prioritásként megnevezett célja a foglalkoztatás javítása, a munkahelyteremtő beruházások ösztönzése és a logisztikai centrumok létrehozása, ipari parkok bővítése az állami vagyon hatékony kihasználásával. Az országos területfejlesztési koncepció az észak-magyarországi régió fejlesztési irányának, a régió céljainak olyan társadalmi-gazdasági célszerkezetének létrehozását tűzte ki, amely biztosítja a regionális versenyképességet, és szervesen és hatékonyan illeszkedik az Európai Unió által biztosított fejlesztési lehetőségekhez. A koncepció az észak-magyarországi régió átfogó céljaként konkrétan megjelölte a regionális logisztikai hálózati rendszer kialakítását a Mezőkövesd-Mezőkeresztes közigazgatási területén elhelyezkedő volt katonai repülőtér területén.

A Mezőkövesd város által elkészített megvalósíthatósági tanulmány szerint a 630 hektár nagyságú terület Észak-Magyarország legnagyobb esélye új munkahelyek teremtésére, a munkanélküliség csökkentésére és a gazdasági lemaradás csökkentésére Észak-Magyarországon, Borsod megyében. Ebben a megvalósíthatósági tanulmányban, amely hatszáz oldal, benne van Észak-Magyarország és egész Borsod megye jövője.

Tisztelt Miniszter Úr! A fejlesztési program megvalósítása mintegy kétezer munkahelyet jelentene a térségnek, kétezer munkahelyet jelentene a 2007-2010 közötti időszakban. Ezért kérdezem tehát önt: támogatja-e ön és a kormány a Mezőkövesd-Mezőkeresztes közigazgatási határán lévő volt katonai repülőtéren munkahelyteremtő beruházás megvalósítását? Kérdezem továbbá: támogatja-e a kormány egy olyan projekt megvalósítását, amelyhez nem kell jelentős és közvetlen állami támogatás, de szükséges, hogy a Mezőkövesd és Mezőkeresztes határában lévő repülőtér térítésmentesen a két önkormányzat tulajdonába kerüljön? Kérdezem továbbá: támogatja-e a kormány az északkelet-magyarországi régió hátrányának csökkentését és a versenyképesség megteremtését úgy, hogy a nemzeti fejlesztési terv II. programjának kiemelt projektjében szerepeljen az említett projekt?

Várom válaszát, miniszter úr, támogatják-e, hogy kétezer új munkahely létrejöjjön végre most már Észak-Magyarországon is, konkrétan az északkelet-magyar-országi régióban. És kérdezem még pluszként: van-e a kormánynak olyan ígérete (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy a vidéki repülőterek nem fejleszthetők?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

Felszólalások:  <<  62  >>    Ülésnap adatai