Készült: 2020.08.04.02:28:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (2014.11.21.), 30. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Az MSZP helyében azért én jóval szerényebb lennék. Az, hogy az ország ilyen nagy része devizában, ráadásul svájci frankban adósodott el, az önök hibája. Egyetlen normális ország, egyetlen normális kormány ezt nem engedte meg a saját valutájával. (Dr. Varga László: Az árfolyamról beszéljetek! ? Heringes Anita: Ötvenhárom és száztíz! ? Az elnök csenget.) Az ország 80 százaléka svájci frankban adósodott el, képviselő asszony. Miért? Azért, mert a kormány felelőtlen volt.

Valóban, képviselőtársunk elmondta, hogy milyen nagyszerű, hogy a kormányváltás idején sikerült 317 forintról ? ennyi volt a Bajnai-kormány idején a forint-euró csúcsárfolyama ? visszavinni azt egyébként 280 forint környékére. De mi volt ennek az ára, képviselő asszony? Az volt az ára, hogy a Magyar Nemzeti Banknak 7 százalékra kellett emelnie az alapkamatot. És mi volt annak az ára? Megszűnt a gazdasági növekedés, és gyakorlatilag teljesen beszűkültek az ország előtt álló perspektívák. (Heringes Anita: Ötvenhárom és száztíz! ? Az elnök csenget.)

Azt kell mondjam, képviselő asszony, az, hogy ez a helyzet előállt, az a Szocialista Pártnak, az MSZP-SZDSZ-kormánynak a felelőssége. Egyetlen országot nem tud mutatni a világon, ahol a kormány (Dr. Varga László: Ez tényleg mellébeszélés már!) engedte egyébként ilyen mértékben devizában eladósodni a saját állampolgárait. (Heringes Anita: Négy év! ? Dr. Varga László: Mellébeszélsz!)

Még egyet hadd mondjak, képviselő asszony. Itt többen elmondták az LMP, a Jobbik képviselői közül is, hogy 100 milliárd forint nagyságrendű lehet a Magyar Nemzeti Bank nyeresége. Fogadjuk el ezt a számot, bár szerintem nem számoltak jól, de mi most nem 100 milliárd forintot, 1100 milliárd forintot adunk vissza ezzel a törvénnyel egyébként az embereknek. Önök most 100 milliárd forinton vitatkoznak. Azt kell mondjam, hogy ez a helyzet Magyarországon előállt, ez az önök kormánya felelőtlenségének köszönhető. (Dr. Varga László: Ez kamu! ? Heringes Anita: Félrebeszél!) Az a baj, hogy ezt a helyzetet kellett hosszú időn keresztül kezelnie az előző kormánynak (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), míg ez a megoldási javaslat itt elénk kerülhetett. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai