Készült: 2021.04.19.07:06:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

221. ülésnap, 193. felszólalás
Felszólaló Dr. Mikola István
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás egészségügyi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:54

Felszólalások:  <<  193  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MIKOLA ISTVÁN egészségügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Megdöbbentett az ön szakszerűsége. (Derültség.) Csak annyit tudok hozzátenni az interpellációban elhangzott szakmai megjegyzésekhez - mert tényleg szinte teljeskörűen áttekintette ezt a problémakört -, hogy a májgyulladás C vírusát a '80-as évek végén fedezte fel a tudomány. 1990-ben dolgozták ki vagy kezdték kidolgozni azokat a módszereket, amelyek később a szűrővizsgálatokhoz alapot teremtettek, Magyarország pedig 1992 közepén az akkor már ismert vírusra kidolgozott szűrővizsgálatok alkalmazását kötelező érvénnyel bevezette.

Ezt azért hangsúlyozom, mert Anglia előtt vezettük be a szűrővizsgálatot, nálunk sokkal gazdagabb, sokkal felkészültebb országok előtt, és ezzel már a hepatitis B vírus mellett a C vírust is ki tudtuk a vérkészítményekből iktatni. Ma már sajnos ismerjük a hepatitis D, E, Ec és Ef vírusokat is, úgyhogy nagyon sokféle ágens jelenhet meg a vérben, hordozhatja a beteg, aki éppen transzfúzió céljára vért ad.

Ma már, '92 óta nem fordulhat elő, hogy vérkészítményekkel hepatitis C vírust viszünk át. Nem fordulhat elő sem a stabil vérkészítményekkel, vagyis a vérből előállított gyógyszerkészítményekkel, sem az élő szövetként átültetett transzfúzió formájában átömlesztett vérrel.

A kérdés tulajdonképpen jogos, kártalanítást lehetne minden, a tudomány felfedezése előtt hepatitis C vírussal fertőzött embernek adni, esett az át szívműtéten, vagy éppen más orvosi beavatkozás kapcsán szenvedte el ezt a fertőzést. De hát ismétlem: a tudomány nem ismerte még ezt az ágenst, nem volt módunk ezeket a fertőzéseket elkerülni.

Szeretnék utalni arra, hogy ma Magyarországon az emberek 0,5-1 százaléka hordozza a vérében a hepatitis C vírust. Könnyű fejszámolással kiszámítani, hogy hány vírushordozó, de egészséges ember él a környezetünkben, akiben a hepatitis C vírus felfedezhető. Sajnos egy részüknek, mivel ez a vírus a májba jut be, a májsejtbe integrálódik a genomja, ez májbetegséget okoz nagyon sokszor, ez pedig lehet az akut májgyulladástól a krónikus májgyulladáson keresztül akár a nem jóindulatú májbetegség is - hogy ne nevezzem nevén. Ezeknek a gyógyítására törekszünk most. Tehát nem annyira a százezres nagyságrendű fertőzött kártalanítására, hiszen ez elképzelhetetlen, nincs megoldás erre, hanem a gyógyításra. És ma rendelkezünk - képviselő úr is tudja - olyan gyógyszerekkel, amelyekkel a leggyakoribb és a legnagyobb problémát jelentő, vírus indukálta krónikus májbetegségeket uralni tudjuk, sőt bizonyos esetekben gyógyítani is tudjuk.

Tehát én tisztelettel kérem képviselő urat, talán úgy fogadja el a válaszomat, hogy miközben nem zárkózunk el egyes csoportok - túl a veleszületett vérzékenységben szenvedő és stabil vérkészítményektől fertőződött emberek kártalanításán - további kártalanításától, azt nem zárjuk ki, de inkább arra törekszünk most, hogy a bekövetkezett károkat kezelni tudjuk, és mindent megtegyünk annak érdekében, hogy egyre érzékenyebb, kifinomultabb módszerekkel tudjuk kiszűrni nemcsak a májgyulladás C vírusát, hanem más olyan ágensét is, amely a vérben megjelenhet, a vérben tartósan ott lehet, és így a transzfúzió, a vérátömlesztés vagy a különböző vérkészítmények átvitelét a gyógyításban minél veszélytelenebbé tudjuk tenni.

Kérem tisztelettel válaszom elfogadását, és köszönöm szépen a nagyon szép szakmai és tudományos képet, amit lefestett a hepatitis C vírusról, mert valóban teljes volt.

Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

Felszólalások:  <<  193  >>    Ülésnap adatai