Készült: 2021.05.16.16:16:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

97. ülésnap (2015.09.21.), 272. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács László György (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:15


Felszólalások:  Előző  272  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! (Zaj. ‑ Az elnök csenget.) Bátran nevezhető a címében is méltatlannak az az időhúzás és az egészségügy fontos szerepére tekintettel is méltatlan az az időhúzás, amely az egészségügyi államtitkár castingja néven híresült el, és ami augusztus 27-e óta tart, ugyanis ezen a napon mondott le dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős állam­titkár, ezen a napon csatlakozott egyévnyi munka után ahhoz a levitézlett fideszes egészségpolitikusi csapathoz, amelyben Selmeczi Gabriellát, Mikola volt miniszter urat és akár Szócska Miklóst is említhetjük.

Persze, ahogy egy lemondás után lenni szokott, azonnal az üres pozícióra önjelöltek, illetve találgatások indultak meg, kik is lehetnek a következő jelöltek.

(19.20)

Az egészségüggyel foglalkozó, egyébként mérvadó hírportál 14 ilyen nevet nevezett meg, közöttük Ficzere Andreát, de ismételten említhetnénk Mikola Istvánt, és mondhatnánk például Velkey igazgató urat vagy Ónodi-Szűcs urat is mint az egyik ilyen jelöltet. Természetesen már csak egyetlenegy dolog nem jutott eszébe a fideszes „think tank”-eknek, méghozzá az, hogy Csehák Juditot, egyébként a méltán elfeledett Csehák Juditot hozzák erre a pozícióra.

Ami viszont ennél sokkal aggasztóbb és az időhúzásnak az egyik nagyon fontos és rossz üzenete az egészségügy részére, az az a történetes egybeesés, amikor Hende Csaba meggondolatlanságában, vagy ki tudja, mitől vezérelve lemondott, és még aznap megnevezték az utódját, a minisztert, de már a miniszternek, az újonnan kinevezett és a ma esküt tett miniszternek is megnevezték az utódját, a sportért felelős államtitkárt, egyébként akit megismerhetett a közvélemény és a kíváncsi férfiszemek többsége. És ez a kínos csend és kivárás (Moraj és közbeszólások a kormánypártok soraiból.), az a csend és kivárás, ami a kormánynak az egészségügyi politikáját jellemzi, egy dolgot jelent: sem Orbán Viktor, sem a politikai körök, amelyek mögötte állnak, nincsenek felkészülve arra, hogy az egészségügy legfontosabb kihívásait orvosolják.

Augusztus 27-e óta nem tudjuk, hogy a leendő egészségügyi államtitkárnak mi a válasza, és hogy próbálja majd megközelíteni az ismételten felhalmozódó adósságot, amely immáron a 60 milliárdos csökkenés ellenére is 39 milliárd forintra rúg a július végi adatok szerint, az Államkincstár adatai alapján.

Szintén nem tudjuk, miként kívánja a leendő egészségügyi államtitkár az egészségügyi életpályamodellt kezelni, mi lesz az egészségügyi dolgozók fizetésével, lesz-e emelés, be fog-e az alapbérbe épülni esetleg az emelés. De sok olyan választ kellene még meghallgatni, amire itt az idő, az államtitkár úr tud válaszolni. Nem érzi-e kínosnak a több, már háromheti hallgatást az új egészségügyi államtitkár személye körül? Ön szerint ki áll nyerésre: Orbán Viktor vagy Lázár János köre? Lesz-e személyi felelőse ennek a hallgatásnak? És mikor törik már meg a kínos csendet, és mikor jelentik be az új egészségügyi államtitkár személyét? Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  272  Következő    Ülésnap adatai