Készült: 2020.09.23.05:27:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

124. ülésnap (2008.02.19.),  191-192. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 7:27


Felszólalások:   105-191   191-192   193      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. 15 perc 49 másodperc volt. Alkalmaztunk egy új szabályt, bár ezt be kell jelenteni, az új szabály meg úgy néz ki, hogy ha a képviselő úr kéri, akkor egy perccel akár meg is hosszabbíthatom a fölszólalását, tehát lehet akár 16 perc is. A jövőben előre jelezni kell, ha meg szeretné hosszabbítani. Én ezt úgy tekintettem, hogy természetesen ezt kérte a képviselő úr, ezért aztán csak jeleztem könnyedén, hogy ez az egy perc is le fog nemsokára telni.

Köszönöm szépen, képviselő úr, urak. Úgy látom, hogy több fölszólalási igény nincsen. Kérdezem államtitkár urat, hogy kíván-e reflektálni. (Dióssy Gábor nemmel int.) Nem kíván most reflektálni a vitában elhangzottakra.

Tisztelt Országgyűlés! Az együttes általános vitát így akkor lezárom. Mivel az előterjesztéshez módosító javaslat érkezett, az egyik határozati javaslathoz mégpedig, miután a jelentéshez nem lehet módosítót benyújtani, ezt el is fogja utasítani majd természetesen a Ház vezetése, mert ilyen is érkezett. De határozati javaslat az egyikhez érkezett, így a részletes vitára bocsátásra és a részletes vitára a következő ülésünkön kerül majd természetesen sor.

Tisztelt Országgyűlés! A mai napirendi pontjaink tárgyalásának a végére értünk. Most napirend utáni felszólalásra fog sor kerülni. A mai napon napirend utáni felszólalásra jelentkezett Horváth János képviselő úr, a Fidesz képviselője: "Köszöntjük a 90 éves Csicsery-Rónay Istvánt" címmel. Képviselő úr! (Dr. Horváth János: Elnök Úr! Egy-két másodperc, amíg megtalálom. Megtalálom rögtön.) A beszédet...

(18.00)

Várjunk türelemmel, azt javaslom. Természetesen az időmérő órát sem indítjuk el, csak akkor, ha úgy érzi, hogy készen áll, képviselő úr. Úgy látom, minden feltétel adott. Parancsoljon!

Öt percben öné a szó, képviselő úr.

DR. HORVÁTH JÁNOS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Folytatom két héttel ezelőtti napirend után felszólalásomat erről a témáról, nevezetesen: Csicsery-Rónay István köszöntése.

Csicsery-Rónay István az Ezerkilencszáznegyvenöt Alapítvány ügyvezető alelnökeként kezdeményezte, illetve elősegítette a Kovács Béla- és a Teleki Pál-szobor felállítását, Donáth György díszsírhelyre temetését, a kommunizmus magyar áldozatai emléknapjának parlamenti elfogadtatását, a Nagy Ferenc-, Kovács Béla-, Teleki Pál-emlékév lebonyolítását, operaházi emlékműsorok Göncz Árpád köztársasági elnök fővédnöksége alatti megrendezését, az alapítvány célkitűzéseinek előadások, könyvek, tanulmányok, a média, filmek által való előmozdítását.

Irodalmi téren már 43 éves emigrációja alatt tevőlegesen részt vett a szabad világ magyarságának szellemi tevékenységében. Késői utódként dédapja, Kazincy Ferenc irodalomszervezői működésének nyomába lépett, és nem is csak irodalmi téren. Hírünk a világban címmel 14 éven át folyóiratot adott ki. Washingtonban megalapította 1953-ban az Occidental Press kiadót. Többek között Márai, Illyés Gyula, Weöres Sándor, Teilhard du Chardin, Gaétan Picon, Auer Pál, Szabó Dezső műveit jelentette meg. Angol és francia nyelvű Illyés Gyula-köteteivel a Grand Prix de Poésie elnyeréséhez segítette a költőt. Az Occidental Press kiadványait az úgynevezett szellemi Marshall-terv útján ezerszámra juttatta el a vasfüggöny mögé. 1958-tól az írók PEN-szervezetének tagja, majd az emigráns PEN-központ egyik vezetője lett. Máig 28 nemzetközi PEN-kongresszuson képviselte a magyar ügyet.

Hazatérése után zenei téren sikeresen segítette repatriálni a Nyugaton Bartók után legjelentősebbnek tartott zeneszerzőket, a 43 évig emigrációban élő és nálunk a '80-as évekig nonpersonként kezelt Veress Sándort, Veress Sándor Társaság és Veress Sándor-díj alapítása útján. New Yorkban Bartók Béla-szobor felállításán dolgozott, Yehudi Menuhin bevonásával. Törekvése csak most fog testet ölteni az amerikai magyar évad alkalmából. Kiadta a Bartók's Years in America kötetet, és nagy sikerű lemezt készített magyar népdalokból.

A képzőművészet terén Zichy Mihálynak, dédapjának szülőhelyén, Zalán a család tulajdonában lévő emlékmúzeum fejlesztésével gyűjteményes Zichy-kiállítások rendezésével és a festőt népszerűsítő publicisztikai tevékenységgel itthon és külföldön előkészítette az idei téli nagy Zichy-kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában, és előkészületet tett egy Zichy Mihályról szóló játékfilm megvalósítására, nagyszabású nemzetközi közreműködéssel. Emigrációja alatt együttműködött Szalay Lajossal, kiadójának több könyvét, lemezét vele illusztráltatta. Washingtonban tárlatot rendezett rajzaiból.

Jelenleg íróként önéletrajzán dolgozik, amelynek első kötete már megjelent, sajtó alatt van három történelmi dokumentumdrámája.

Főbb kitüntetései és díjai: a Signum Laudis, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, Pulitzer-díj, Nagy Imre-emlékplakett, Bethlen Gábor-díj, Magyar Művészeti Akadémia aranyérme, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal és sok más.

Tisztelt Országgyűlés! Sokan vagyunk, akik úgy gondoljuk, hogy életünk jutalma, hogy Csicsery István kortársai lehetünk.

Köszönöm a meghallgatást.
Felszólalások:   105-191   191-192   193      Ülésnap adatai