Készült: 2020.08.14.17:28:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

274. ülésnap (2005.11.30.), 122. felszólalás
Felszólaló Vincze László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:34


Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VINCZE LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Ott ültem Simon Miklós képviselő úr közelében, és amit esetleg önök a mikrofon kikapcsolása következtében nem hallhattak, engedjék meg, hogy megismételjem. Azzal zárta képviselő úr a mondandóját, hogy jelen pillanatban ez a tervezet 1700 forint emelést prognosztizál 2007-től az Ilonka néni és hozzá hasonló típusú nyugdíjasoknál, illetve most első lépésben 400 forint özvegyinyugdíj-emelést.

 

(13.40)

Ehhez képest - fejezte be mondatát a képviselő úr - az Orbán-kormány idején 2500 forintos egyösszegű és folyamatos emelésben részesült az ilyen típusú nyugdíj, aminek az összege nagyon alacsony, 29 564 forint az ő esetében. Tipikusan nagyon sok ilyen alacsony összegű nyugdíj van a vidéki embereknél, és amikor már egy életkort túlhaladtak az ott élő idősek, akkor még a kerttel sem tudnak bíbelődni, nemhogy az hasznot hozna, néhány szál zöldséget és egyebet, hanem a napszámosra is gondolni kell, ha nem szeretné, hogy gazfészek legyen a kertjében; ilyen kiadások is terhelik őt.

De még az ilyen kisebb nyugdíjemelésekre sem ad garanciát a kormány eddigi viselkedése, mert egyik nap azt mondják, hogy butaság az áramáremelés kérdésével úgy foglalkozni, hogy nézzük meg, újra lehet-e a szerződéseket vizsgálni, néhány nap múlva viszont arra hivatkoznak, hogy ők is kitalálták már, és tényleg meg kell ezeket a szerződéseket nézni. Egy ilyen hátra sasszé, előre sasszé, kis lépések, ballépések után egy ilyen kormánynál hogyan kaphatnak a nyugdíjasok garanciát arra, ha nem kétharmados törvénnyel, hogy akár a kisebb emelések is - hiszen ez elég kis emelés lesz a nyugdíjasok életében - folyamatosan és hosszú távon mégis megtörténjenek. Szavazzák meg a Fidesz garanciatörvényét, és akkor mi is nyugodtak lehetünk kétharmaddal meg a nyugdíjasok is azok lehetnek!

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai