Készült: 2020.04.07.21:07:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

230. ülésnap (2009.10.09.), 194-196. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  194 - 196  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Tisztelt Ház! Csak annyit tennék hozzá az előző hozzászóláshoz, hogy beszéljünk nyíltan és világosan itt a parlamentben. Ha a Károly Róbert Főiskolának nem Magda Sándor szocialista országgyűlési képviselő lenne a rektora, akkor ebben az esetben a költségvetés a Károly Róbert Főiskola során nem így nézne ki. Nem így nézett volna ki a tavalyi évben sem, és nem így nézett volna ki az előző évben sem. Pontosan ezt kifogásoltuk már tavaly is, tavalyelőtt is. Úgy tűnik, hogy amíg a Szocialista Párt kormányon van, addig Magda Sándor főiskolájához, lehet akármekkora válság, a pénz folyamatosan ömleni fog. (Babák Mihály: Erős ember!)

Az önkormányzatokhoz pedig csak annyit hadd tegyek hozzá, hogy egy kicsit... Keller úr is, amikor hozzászólt - a tévében láttam -, azt mondta, hogy ha a járulékok csökkennek, akkor az önkormányzatra kisebb teher jut. Tisztelt képviselő úr, az a helyzet, hogy a járulékok csökkennek, a normatíva csökken, de az önkormányzatnak minden egyéb bevétele is csökken pontosan ugyanúgy, tudja, az iparűzési adótól kezdve az önkormányzat minden bevétele csökkenni fog. (Keller László: Az államnak is!) - az államnak is.

Tisztelt képviselő úr, az a helyzet, hogy az önkormányzatokat ellehetetlenítik. Amikor 2002 környékén, 2002 félév tájban átvették a kormányrudat, akkor körülbelül a 80 százalékát fedezte a normatíva az oktatási kiadásoknak. Ma ez a kiadás körülbelül 60 százalék környékén van. Az a helyzet, hogy az államtitkár úr hivatkozott arra, hogy a 80 százalék közel a bérköltség az óvodáknál, iskoláknál (Babák Mihály: Ez így van!), viszont amikor a járulékot csökkentik, akkor nem a járulékcsökkenésből adódó 80 vagy 60 százalékot vonják el, amit eddig finanszíroztak, hanem azt 100 százalékban el fogják vonni. Mi lesz ennek a következménye? A normatívák által fedezett közoktatási költségarány még tovább fog csökkenni, miközben az önkormányzatoknak az egyéb bevétele is csökken...

ELNÖK: Képviselő úr!

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): ...és ezért teljesen ellehetetlenülnek az önkormányzatok. És ez igazából a gyerekeken (Az elnök csenget.), illetve az iskolákon, óvodákon fog lecsapódni.
Felszólalások:  Előző  194 - 196  Következő    Ülésnap adatai