Készült: 2021.03.04.00:53:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

184. ülésnap (2000.12.19.), 174. felszólalás
Felszólaló Steinerné Vasvári Éva (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  174  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

STEINERNÉ VASVÁRI ÉVA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! A városunk, Tiszaújváros lakóinak vagyoni helyzetét tönkretévő brókercég, a London Bróker Rt. csődjével kapcsolatban immár negyedszer kérdezek vagy interpellálok.

Tizenhat hónappal ezelőtt, a London Bróker felfüggesztését követően azonnal jeleztem önnek a Tiszaújváros négyezer, tehát csaknem minden családját érintő megdöbbentő esetet.

Mi, tiszaújvárosiak kezdettől fogva tudtuk, hogy bűncselekménnyel állunk szemben, ezért érthető, ha a nyomozást lassúnak ítéltük és ítéljük meg mind a mai napig. Ezért is fordultam kérdéssel önön kívül Pintér Sándor belügyminiszter úrhoz is, "Hová tűnt másfél milliárd a London Bróker Rt.-ből, és miért késik a bűnösök felelősségre vonása?" címmel.

Időközben a vizsgálatok kiderítették, hogy messze több mint másfél milliárd a hiány. Csak a Befektetővédelmi Alap kártérítési kötelezettsége 2,8 milliárd, és a Beva ennek töredékével sem rendelkezik. Előzetes híradások szerint a kártalanítás ideje 5-6 év. Ez példátlan hosszú idő, ezért fordultam fél évvel ezelőtt ismét önhöz, a kártalanítási folyamat időtartamának csökkentése érdekében. Kértem továbbá, hogy vizsgálják meg azt, mit lehet tenni azon károsultakért, akik önhibájukon kívül hiányos dokumentumokkal rendelkeznek. Úgy tudom, a két vizsgálat lezárult, és a kormány megteremtette a lehetőséget arra, hogy a Befektetővédelmi Alap a vártnál sokkal korábban kártalanítsa a károsultakat.

Kérem a miniszter urat, tájékoztassa az ország nyilvánosságát a vizsgálat eredményéről, a megtett intézkedésekről és döntésekről, valamint arról, mennyi időt kell várniuk a károsultaknak ahhoz, hogy a Beva kártalanítsa őket.

 
Felszólalások:  Előző  174  Következő    Ülésnap adatai