Készült: 2021.03.03.06:36:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

179. ülésnap (2000.12.05.), 352. felszólalás
Felszólaló Steinerné Vasvári Éva (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:38


Felszólalások:  Előző  352  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

STEINERNÉ VASVÁRI ÉVA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A hajléktalanná vált családok széthullásának megakadályozásáról szóló országgyűlési határozati javaslat tárgysorozatba-vételét a Fidesz-frakció nem támogatja. Nem támogatjuk, mivel a javasolt lépések egy része már megtörtént. Más részük szerepel az elkövetkezendő hónapok jogalkotási programjában, ezért nem igényel külön országgyűlési határozati javaslatot. De van a javaslatnak olyan része is, amelyet másképpen kívánunk megoldani.

Először is nem szükséges felmérést készíteni arról, hány családok átmeneti otthona működik az országban, mert minisztériumi pontos adat van arról, hogy 56 ilyen intézmény van, ebből 21 a fővárosban. A költségvetési törvény a családok átmeneti otthona működtetésére a tavalyihoz viszonyítva jelentősen magasabb normatívát állapít meg. Harmadszor: a hamarosan a parlament elé kerülő gyermekvédelmi törvény rögzíteni fogja azt is, hogy mekkora lakosságszám mellett kötelezően előírt a családok átmeneti otthonának működtetése. Az átmeneti otthonokban a hajléktalan családok nemcsak lakhatási lehetőséget, hanem a hajléktalanság előzményének feltárásában és az ismételt önálló életvitel kialakításában is segítséget kapnak. Úgy érezzük, hogy ez a megfelelő út, és nem az önkényes lakásfoglalások legalizálása.

A fentiek miatt a képviselőcsoportunk az indítvány napirendretűzését nem támogatja. Köszönöm. (Szórványos taps a Fidesz padsoraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  352  Következő    Ülésnap adatai