Készült: 2019.10.21.03:24:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

49. ülésnap (2003.02.17.), 39. felszólalás
Felszólaló Dr. Kövér László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:12


Felszólalások:  Előző  39  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KÖVÉR LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az ön utasítására Király László György, az adóhatóság elnöke, sutba vágva a magyar alkotmányosságot és törvényességet, 2002 nyarán, több héttel a kormányváltás után lemásoltatta, mágneslemezekre vitette az APEH teljes adatbázisát, azaz kivonta az APEH informatikai rendszerének szigorú ellenőrzése alól több millió magyar adófizető és több százezer magyar gazdasági vállalkozás adótitkot képező gazdasági adatait. A rendkívüli, eddig példa nélküli eseményre Király úr mind a mai napig nem tudott ésszerű és elfogadható magyarázatot adni.

Ugyanakkor Király elnök úr, szakítva az előző kormány nemzetbiztonsági szempontokat is figyelembe vevő, szigorú gyakorlatával egy külső céget, egy komoly referenciákkal nem rendelkező, hárommillió forintos alaptőkéjű családi vállalkozást bízott meg, hogy vizsgálják meg az APEH informatikai rendszerét. E kis kft. máig ismeretlen munkatársai vizsgálódásaik során megismerkedhettek az APEH egész informatikai adatbázisával, ennek rendszerével és a rendszer működésével.

A magyar törvények szerint mindez államtitok. A nemzetbiztonsági törvény értelmében pedig az államtitkot megismerő személyeknek B típusú nemzetbiztonsági átvilágításon kellett volna átesniük. A Hunaudit Kft. esetében erre nem került sor. Vagyis ezek az emberek nemcsak indokolatlanul, de illetéktelenül is jutottak államtitkok birtokába. Ezzel mintegy nem mellékesen erkölcsi értelemben értéktelenné vált az APEH teljes informatikai rendszere, amelynek újjáépítése milliárdos költséget jelent majd.

Figyelemre méltó, hogy a közszolgálati televízió riporterének azon kérdésére, mely szerint tudja-e minden kétséget kizáróan igazolni, hogy nem kerülhettek ki adatok az APEH-ből, Király László György elnök úr azt válaszolta, hogy minden kétséget kizáróan nem lehet ilyen dolgokat igazolni, minden kétséget kizáróan nem lehet ilyen állítást tenni.

 

 

(15.10)

 

Tisztelt Miniszter Úr! Szakmai indokok híján miért másolták le és emelték ki több millió magyar állampolgár és több százezer gazdasági vállalkozás teljes adatállományát az informatikai rendszer ellenőrzése alól? Miért adott ön erre utasítást? Tudott-e a miniszterelnök erről a lépésről? Tudott-e róla a belügyminiszter, a nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító kancelláriaminiszter, s mi volt a véleményük? Kíván-e a kormány nemzetbiztonsági vizsgálatot indítani annak kiderítésére, hogy mely idegen titkosszolgálatok, nemzetközi vagy magyar szervezett bűnözői csoportok, gazdasági érdekkörök vagy magát vallási köntösbe bújtató, valójában a pszichobiznisz kategóriája alá tartozó nemzetközi szekta érdekei szerint történt az adatmásolás? Indít-e az ügyben a belügyminiszter felügyelete alatt működő rendőrség hivatalból nyomozást? Történt-e máshol is hasonló adatmásolás, miniszter úr? Miért van még mindig az APEH élén Király László György, aki ezt a törvénytelen akciót végrehajtotta? És miért van még mindig a székében ön, aki erre utasítást adott? (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  39  Következő    Ülésnap adatai