Készült: 2020.04.01.20:06:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

185. ülésnap (2016.11.10.), 118. felszólalás
Felszólaló Kucsák László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:40


Felszólalások:  Előző  118  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KUCSÁK LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Bízom benne, hogy Szél Bernadett képviselő asszony nem fog neheztelni rám, hogy én mégis szólásra emelkedtem. Azért is bátorkodom megtenni, mert nem vettem magamra mindazt, amit megfogalmazott, lévén, hogy legalább 7 perce tartózkodik már bent az ülésteremben. Tájékoztatom, hogy most az oktatással összefüggő törvényjavaslat általános vitáján vagyunk itt bent a Parlamentben.

Azt szeretném felidézni, hogy rendes felszólalásomban volt szerencsém már utalni Hiller képviselő úr néhány megfogalmazására. Bíztam abban, hogy ahogy a népszerű főzőműsorokban el szokták mondani, hogy végy egy Maggi-kockát, ez legyen az alap, talán valóban egy szakmai-szakmapolitikai vonalon lehet ebben a kérdéskörben haladni. Ez részben sikerült, részben nem, kicsit a lakossági fórum, kicsit a szakmai konferencia elegyét élhettük meg eddig. (Közbeszólások az MSZP soraiból.)

Ami miatt mégis kétperces szólásra jelentkeztem, és ebből még egy pici időm van, egyrészt Varga László képviselő úr, másrészt pedig Szabó Sándor képviselő úr által elősorolt dolgok kapcsán fogalmazódott meg bennem. Afféle idézőjeles költői kérdésként fogalmaznám meg, hogy amikor az önkormányzati intézményfenntartás dolgát idézték vissza, ennek szükségességét fogalmazták meg a továbbiakra vonatkozóan, akkor azért ugye magukban kalkuláltak azzal, szívükre tevén a kezüket, hogy 2010-ben milyen helyzet alakult ki, az egyre csökkenő állami normatíváknak is köszönhetően, és abból adódóan, hogy az önkormányzatok túlvállalták magukat, például az oktatási intézményeik finanszírozásának vonatkozásában is, és direkt vagy indirekt módon ez mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy az önkormányzatok jelentős többsége nagy adósságot halmozott fel, hogy közel 1300 milliárdnyi adósságot kellett átvállalnia a kormánynak az önkormányzatoktól.

(Az elnöki széket Jakab István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

2010-re tehát az a helyzet állt elő a finanszírozás-fenntartás-működtetés kérdésében, hogy lépni kellett. Hogy ez a lépés hogyan sikerült, és hogyan kell alakítani a továbbiakban, erről szól többek között ez a javaslat. Köszönöm szépen a türelmet és a figyelmet.
Felszólalások:  Előző  118  Következő    Ülésnap adatai