Készült: 2020.04.10.02:06:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

213. ülésnap (2009.05.25.), 148-150. felszólalás
Felszólaló Nógrádi Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:22


Felszólalások:  Előző  148 - 150  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÓGRÁDI ZOLTÁN (Fidesz): Igen.

ELNÖK: A képviselő úr elfogadja a válaszadó személyét. Akkor a képviselő urat illeti a szó.

NÓGRÁDI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Ma már a gazdasági világválság hatásaival foglalkozik a világsajtó, ettől hangos az Európai Unió kommunikációja is, és azon vitatkoznak szerte a világban, így az Európai Unió tagállamaiban is, hogy hogyan lehet különleges eszközökkel, különleges módszerekkel ennek a gazdasági világválságnak a hatásait tompítani, menteni az ország gazdaságát, menteni a munkahelyeket, az emberek és a családok egzisztenciáját.

Magyarországon ez különösen érdekes, hiszen azt láthatjuk, hogy a gazdasági világválság sokkal mélyebb hatásokkal ér el bennünket, mint más, korábban hasonló helyzetben lévő országokat. A foglalkoztatási ráta nagymértékben csökken, a GDP aránya az államadóssághoz mérten egészen drasztikus képet mutat, az államháztartási hiány pedig, úgy tűnik, hogy reménytelenül próbálkozik azzal, hogy megtalálja a maga egyensúlyát; nem sikerül.

Tudjuk, hogy a Magyar Köztársaság kormánya tulajdonképpen költségvetési forrásait tekintve eszköztelen a válság megelőzésére, de van egy lehetőség, az európai uniós források rendszere, amelynek a segítségével megoldhatóak lennének a problémák, legalábbis a legsúlyosabbak. Ezzel szemben mi azt tapasztaljuk, hogy a kormány tulajdonképpen ugyanúgy gondolkodik az európai uniós forrásokról válság idején, mint akkor, amikor még nyoma sem volt a válságnak. Míg más országokban régen új eljárásrendeket, felgyorsított pályázati rendszereket, új eszközöket vezetnek be annak érdekében, hogy mentsék a munkahelyeket, mentsék a gazdaságot, addig Magyarországon ennek nyomát sem látjuk.

Kérdezem államtitkár urat, hogy milyen új eljárásrendekkel próbálják megmenteni a magyar munkahelyeket. Milyen gyorsítási eszközökkel kívánják elérni azt, hogy az európai uniós források mihamarabb eljussanak a kedvezményezettekhez? Milyen új támogatási eszközöket kívánnak foganatosítani annak érdekében, hogy az eddig elérhetetlen kedvezményezetti kör is megtalálja a maga forrásait? Hol tartanak a brüsszeli átcsoportosítási igények tárgyalásaiban? Hiszen ma a gazdaság problémás helyzetére való tekintettel minden brüsszeli, európai uniós forrást a gazdaság, a vállalkozásfejlesztés, a munkahelyteremtés és -megőrzés irányába kell terelni.

Várom válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  148 - 150  Következő    Ülésnap adatai