Készült: 2020.07.07.21:39:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

226. ülésnap (2012.10.08.), 174. felszólalás
Felszólaló Balogh József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  174  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Idén is lezárult a nemzeti tanyafejlesztési program pályázati szakasza. Ez a tavaly először meghirdetett program több szempontból is történelmi, korszakalkotó programnak nevezhető, elsősorban azért, mert külön fejezetben jelent meg Magyarország költségvetésében a tanya mint megőrzendő és fejlesztendő terület.

(16.40)

Meggyőződésem szerint a tanyafejlesztési program a kormány egyik legfőbb sikertörténete lesz, amely segíteni fogja a magyar tanyavilágnak, nemzeti örökségünknek, Magyarország kultúrtörténeti és tájképi sajátosságainak fennmaradását és megőrzését. A Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete elnökeként, egyben a tanyafejlesztési program kezdeményezőjeként szeretnék köszönetet mondani azért, hogy a kormány, hűen Orbán Viktor miniszterelnök úr ígéretéhez, elindította ezt a programot.

Jelenleg Magyarország lakosságának 3 százaléka él tanyán, de ez az arány jóval magasabb az Alföldön. Magyarország kormánya hosszú távú koncepcióval rendelkezik a vidékfejlesztés ügyét illetően, kiemelten szem előtt tartva a tanyai életforma jelenét és jövőjét. Ezt bizonyítja a 2011. évi nemzeti tanyafejlesztési program megvalósítása, melyre tavaly közel 1 milliárd forintos keretösszeget szánt a kormány.

Kérdezem ezért tehát a tisztelt államtitkár urat: hogyan alakult a 2011. évi nemzeti tanyafejlesztési program megvalósítása? Mennyiben sikerült a programban elkülönített keretösszeget az említett tanyai lakosságot érintő problémák kezelése szerint és a kitűzött céloknak megfelelően felhasználni? A szaktárcánál milyen intézkedések történtek 2012-ben a program folytatására?

Várom megtisztelő válaszát, államtitkár úr. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  174  Következő    Ülésnap adatai