Készült: 2020.07.05.00:43:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

217. ülésnap (2012.09.11.), 388. felszólalás
Felszólaló Balogh József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:48


Felszólalások:  Előző  388  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! A magyarországi tanyákon élők számára a 2013. évi költségvetés tervezete a fejlődés és a felemelkedés lehetőségének költségvetése, köszönhetően annak, hogy a nemzeti tanyafejlesztési program a kormányzati tervek szerint jövőre megnövelt keretösszeggel folytatódni fog.

Amíg a kormányt bíráló LMP-s és MSZP-s képviselők a horvát tengerparton vagy talán a Bahamákon töltötték pihenéssel nyári szabadságukat, addig a kormány dolgozott. A Vidékfejlesztési Minisztérium Fazekas Sándor miniszter úr és Budai Gyula államtitkár úr vezetésével kidolgozta és lebonyolította az idei tanyafejlesztési programot, már csak a benyújtott pályázatok elbírálása van hátra. A nagyfokú érdeklődés jelzi, hogy érdemes volt a tavalyi közel 1 milliárd forintos keretösszeget másfél milliárd forintra növelni, és indokolt a 2013-ra tervezett további forrásbővítés is, hiszen a magyar tanyavilág és az ott élő 300 ezer ember élni kíván a nemzeti ügyek kormánya által felajánlott lehetőségekkel.

A tanyán élő, gazdálkodó emberek pontosan tudják, hogy nem a szép szavak számítanak, csak a tettek. Ígéretektől nem nő égig a kukorica, szóvirágból nem szökken szárba a búza sem, minden álom annyit ér tehát, amennyi megvalósul belőle. A nemzeti tanyafejlesztési program azonban több egy álomnál, hiszen eredményessége rövidesen országszerte kézzelfoghatóvá válik. Hogy csak néhány szemléltető példát említsek: Kunszentmiklóson magyar termékház és piac, Tiszaalpáron és Kiskunmajsán helyi piac, Fülöpházán tésztaüzem, baromfivágó pont és önkormányzati bolt, Kerekegyházán tejüzem, Budapesten tanyasi áruk forgalmazására létrehozott és felújított boltok, Szabadszálláson pedig régiós piacközpont és raktár valósult meg a tanyaprogram forrásaiból. Ezen felül felújított és karbantartott dűlőutak, épülő, szépülő tanyagazdaságok jelzik a nemzeti tanyafejlesztési program sikerét.

A tanyaprogramnak azonban jövőre is folytatódnia kell, ha azt akarjuk, hogy hasonló fejlesztések történjenek az ország más pontjain is. Folytatódni kell azért is, hogy a magyarországi tanyákon élők által az elmúlt évtizedekben viselt hátrányok fokozatosan csökkenjenek, és újra egészséges élelmiszerrel láthassák el a tanyasi gazdálkodók a városi családok asztalait. Magyarország 2013. évi költségvetési tervezete a garancia arra, hogy ez a program folytatódni fog, a kormányzati tervek szerint 2 milliárd forintra növelt pénzügyi kerettel, továbbszélesítve a lehetséges pályázók körét.

Kérem tehát képviselőtársaimat a kormánypárti és az ellenzéki széksorokban egyaránt, hogy a tanyán élő több mint 300 ezer polgár érdekeit szem előtt tartva hazánk jövő évi költségvetési tervezetét, ezzel együtt pedig a tanyafejlesztési program folytatását támogatni szíveskedjenek.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  388  Következő    Ülésnap adatai