Készült: 2020.09.22.09:23:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

211. ülésnap (2005.04.05.), 181. felszólalás
Felszólaló Czerván György (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:27


Felszólalások:  Előző  181  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CZERVÁN GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az előbb elhangzott, hogy tényleg néhány módosító indítványunkat a kormány támogatta, de azt is hozzátettem, hogy ezek sajnos inkább formai jellegűek, mintsem a törvénymódosítás lényegi kérdéseit, tartalmi kérdéseit érintőek voltak.

Azonnal mondok is egy példát: én például hajlandó lennék az összes módosító indítványomat visszavonni, amennyiben a 14. ajánlási pontot elfogadná a kormány. Ez nem szól másról, mint hogy a bizonyos reálértéktartásnak melyik év legyen a bázisa. Az előterjesztésben az szerepel, hogy a 2005-ös év, tehát az idei év. Tudjuk azt, hogy az idei évben - a nemzeti támogatások bázisáról beszélek természetesen, hiszen erről szól ez az előterjesztés - a legalacsonyabb a nemzeti forrás az utóbbi években, ez mintegy 140 milliárd forint, és ezt a bázist akarja konzerválni tulajdonképpen az előterjesztés hosszú távra, középtávra. Tulajdonképpen nem értem, hogy a szaktárca ezt miért támogatja, ez egyértelműen fiskális szemléletre utal, hiszen világos volt a tárca előtt is szerintem, hogy az a mozgástér, ami a nemzeti források tekintetében az idén rendelkezésre áll, olyan szűk, hogy gyakorlatilag nincs is mozgástér, többek között ezért voltak, ezek okozták a nemrégiben lezajlott gazdademonstrációkat. Tehát számomra ez teljesen érthetetlen, hogy miért a legalacsonyabb bázist akarja nemzeti források tekintetében biztosítani.

Miután nem látom az államtitkár úr bólogatását, hogy esetleges ajánlatomat elfogadná, ezért továbbmegyek a módosító javaslatokon. Egyébként visszatérve még erre: a 14., 15. és 16. pont foglalkozik ezzel, hogy mi legyen a bázisa tulajdonképpen a nemzeti források támogatásának.

Ami még szintén nagyon fontos, és az ajánlás 48. pontja foglalkozik ezzel a kérdéssel, ez az elemi károk, katasztrófa jellegű problémák kezelése. Ez nagyon fontos, évek óta beszélünk már róla, igazából eredmény nélkül. Most az előterjesztésben ez szerepel, nagyon helyesen, csak a probléma ott van, hogy ugyanúgy, mint a középtávú agrár- és vidékfejlesztési stratégiánál, nincs határidő, nincs időpont, hogy mikorra, meddig kell ezt a bizonyos, katasztrófáról, elemi károkról szóló törvényt elkészíteni. Így semmi értelme, itt csak le van írva, hogy ezt el kell készíteni. Hogy ez tíz év múlva, tizenöt év múlva vagy egyáltalán mikor kerülhetne ez napirendre, nem szerepel. Egyértelműen azt javasoltam, hogy ha komolyan gondoljuk, akkor év végéig ezt nyújtsa be a kormány, tárgyaljuk meg, és fogadjunk el valamit az elemi károk enyhítésének kérdése tárgyában.

Az 56. és az 57. pont foglalkozik az úgynevezett agrárolló dolgaival, ez szintén nagyon fontos téma. Gyakorlatilag ami itt szerepel... - az agrárolló egy statisztikailag konkrétan megfogható szám, ami tulajdonképpen számon kérhető a mindenkori kormányzattól, hogy az agrárolló záródását elősegítette-e adott évben vagy sem. Ezzel szemben itt ilyen megfogalmazások szerepelnek az előterjesztésben, hogy arányos jövedelmet biztosító termelői árszínvonal, szóval, ilyen mismásolása a dolognak, és kivette a korábbi, a '97-es alaptörvényben szereplő agrárolló záródásának a megfogalmazását, illetve annak a betartását, betartatását. Tehát úgy gondolom, hogy itt szintén egy visszalépés van - ami szinte minden paragrafusnál nyomon követhető - a '97. évi, még egyszer mondom, nagyon széles társadalmi konszenzussal elfogadott alaptörvényhez képest, mismásolás van, itt csak duma van, a konkrét, számszerűsíthető, statisztikailag megfogható “agrárollóö kifejezés helyett ilyen általános jellegű megfogalmazások találhatók meg.

Éppen ezért kérem jelen lévő szocialista képviselőtársaimat - illetve most már megjött Karakas János képviselő úr is, aki a szocialista agrárfrakciónak az egyik jelentős szakértője -, hogy támogassák ez irányú, előbb említett módosító javaslatainkat.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  181  Következő    Ülésnap adatai