Készült: 2020.09.25.19:48:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

205. ülésnap (2005.03.08.), 48. felszólalás
Felszólaló Czerván György (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:55


Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CZERVÁN GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Én is gyakorlati oldalról közelíteném meg a témát. Egyfelől tárgyaljuk ezt az előterjesztést, amely az agrárgazdaságot közép-, illetve hosszú távon próbálná valamilyen irányba terelni, valamilyen mozgásteret felvázolni, ez a dolgunk, ez nagyon helyes. Másfelől pedig a gazdák kint vannak az utakon és demonstrálnak, egyébként törvényesen és igen fegyelmezetten, mert olyan napi megélhetési, pénzügyi gondjaik vannak, amelyek ismertek valamennyiünk előtt.

A kérdés úgy vetődik fel bennem, hogy mit üzen ez az előterjesztés a gazdáknak, mit üzen ez az előterjesztés a mezőgazdasági termelőknek, amikor olyan visszalépések vannak a '97. évi, egyébként teljes társadalmi konszenzust élvező alaptörvénnyel szemben, amire utalt Tóth András képviselőtársam, hogy a mezőgazdaság kiemelten fejlesztendő, és a “kiemeltenö szó maradt ki az előterjesztésből; vagy a növekvő agrárteljesítmény, vagy amiről itt Magda elnök úr is beszélt, a hazai termékek védelme, ez egyszerűen kimaradt. Tudom, hogy itt mindenfajta európai uniós jogszabályokra hivatkoznak, ami nagyon fontos. Keressük meg a megoldást, mert úgy veszem észre, hogy a másik oldalon is vannak, akik egyetértenek azzal, hogy igenis azt valamilyen formában szerepeltetni kell, hogy a hazai termékeket igenis védenünk kell.

 

(11.00)

Úgyhogy az a baj, szemben azzal, amit önök mondanak, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, hogy ez az előterjesztés a '97. évihez képest egy visszalépés, egy mismásolása az eredeti társadalmi konszenzuson nyugvó előterjesztésnek és alapgondolatnak. Ez a baj, ez az előterjesztés gyöngítése a '97. évi törvénynek. Ezt nem szeretnénk, mert ez nagyon-nagyon rossz üzenet a gazdálkodóknak, a mezőgazdasági termelőknek és őrajtuk keresztül szerintem mindenkinek, aki érdekelt ebben a témában.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai